Every scar is a reminder.
Not just that you got hurt, but that you survived. 

-Michelle Obama-

Psychologische begeleiding voor volwassenen

Brandwonden en littekens laten letterlijk hun sporen na.
Er is enerzijds het moment waarop de littekens of brandwonden werden opgelopen, dat een grote impact kan hebben en een moeilijk te verdragen herinnering kan worden. Maar ook na het oplopen van de littekens is er een periode met veel extra belasting en stress: de pijn en de ongemakken die je moet incasseren, de soms lastige en tijdsintensieve verzorging van de brandwonden, een eventuele ziekenhuisopname, operaties en een periode van intensieve revalidatie.
Ook de littekens een plaats geven in je zelfbeeld, leren omgaan met reacties vanuit je omgeving, de confrontatie met de plaats van het ongeval en de de terugkeer naar het werk kunnen stuk voor stuk moeilijke uitdagingen zijn.

Zoals met veel moeilijke dingen in het leven kan dit een periode zijn waarin deze extra uitdagingen zorgen voor belangrijke levenslessen. Vaak vinden brandwondenpatiënten ook in deze moeilijke omstandigheden hun weg naar herstel. Maar soms worden nieuwe evenwichten moeilijker gevonden en loop je vast.
In dit vaak intense verwerkingsproces kan je (ook als het goed loopt) wel wat extra steun gebruiken.
In volgende situaties kan het goed zijn om psychologische begeleiding te overwegen:

  • Je merkt dat terugdenken aan het moment waarop de littekens/de brandwonden werden opgelopen emotioneel beladen blijft op een manier die je hindert in je dagdagelijks leven.
  • Je herbeleeft het moment dat je de brandwonden en/of de littekens hebt opgelopen of je hebt terugkerende nachtmerries.
  • Je voelt je erg prikkelbaar en kan weinig verdragen.
  • Je gaat alles wat met het ongeluk te maken heeft vermijden en hebt weinig voeling met je emoties.
  • Je merkt dat reacties van anderen rond de brandwonden en/of littekens je nog vaak boos of verdrietig maken, en weet je hiermee geen houding te geven.
  • Je merkt dat het moeilijk is om naar je littekens te kijken en deze een plaats te geven in je zelfbeeld. Je worstelt met schaamte.

In Oscare willen we graag het verwerkingsproces rond deze zaken helpen ondersteunen. Soms doen we dit met ondersteunende gesprekstherapie en indien nodig gebruiken we EMDR om rond bepaalde herinneringen te werken die emotioneel beladen blijven.

In een eerste gesprek bekijken we de klachten en bespreken we een mogelijke aanpak.


Psychologische begeleiding voor kinderen.

Kinderen laten de emotionele impact van de littekens en/of brandwonden zien op hun eigen manier.

Bij jonge kinderen (baby, peuter en kleuter):

  • Gevoelens van hulpeloosheid of angst.
  • Dingen kapot maken.
  • Moeite met afscheid nemen, aanklampen.
  • Angst om te gaan slapen en dromen over monsters.
  • Spel waarin het kind keer op keer naspeelt wat er gebeurd is.
  • Angstig en overstuur raken in een medische context

Bij lagere school kinderen:

  • Piekeren over hun eigen veiligheid en die van anderen.
  • Agressieve en beangstigende fantasiebeelden.
  • Een overdreven schuldgevoel.
  • Slaapproblemen en nachtmerries.
  • Lichamelijke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn, die samenhangen met spanning.
  • Overspoeld raken door verdriet en angsten.

Bij pubers:

  • Schaamte- of schuldgevoelens in relatie tot de gebeurtenis.
  • Angst om anders of abnormaal gevonden te worden, er niet meer bij te horen.
  • Fantasieën over wraak of boete.
  • Meer conflicten met de ouders.
  • Zoeken van sociaal isolement.
  • Experimenteren met onveilige situaties, onveilige seks of drugs, onveilig rijgedrag.
  • Beperkt toekomstperspectief.

In veel gevallen zijn deze klachten tijdelijk en verdwijnen ze vanzelf naarmate de tijd verstrijkt.
Als ouders steun je je kinderen door ruimte te maken voor dit verwerkingsproces, en waar mogelijk aan hun extra behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid tegemoet te komen. Er zijn ook ouders wiens schuldgevoel over wat er gebeurd is blijft wegen en moeilijk verwerkt geraakt. Of je merkt dat de brandwonden en/of littekens van je kind een extra uitdaging zijn gaan vormen in de opvoeding en onzekerheid teweegbrengen over je pedagogische aanpak.

Maak je je toch zorgen? Neem dan gerust contact op voor een gesprek om je onzekerheden of bezorgdheden als ouder af te toetsen en te bekijken of en hoe er verder ondersteund kan worden.

In de psychologische begeleiding van een kind of jongere worden de ouders steeds betrokken. We weten immers dat het verwerkingsproces van de ouders en dat van de kinderen vaak hand in hand gaan. In de begeleiding wordt er gewerkt met ouderbegeleiding waarin de ouders zelf op gesprek komen, of met teken- en spelopdrachten, een gesprek en – indien aangewezen – EMDR met het kind zelf.

Ook voor broertjes of zusjes kan er een hulpvraag ontstaan omdat we niet mogen onderschatten welke impact de gebeurtenissen ook op hen kunnen hebben. Zij waren misschien aanwezig tijdens het ongeval of kregen door de ziekenhuisopname en de zorgen rond hun broertje of zusje gedurende een periode minder aandacht.

In een eerste afspraak worden de bezorgdheden bekeken en een mogelijke aanpak besproken.


Psychologische begeleiding voor partners

Ook voor de partner van iemand die littekens en/of brandwonden heeft opgelopen, kunnen er heel wat beproevingen zijn. Misschien heb je last van het verwerkingsproces van je partner dat niet zo vlot verloopt, waardoor je zelf ook stress ervaart. Een veranderd uiterlijk kan gevolgen hebben voor het zelfbeeld van je partner en de intimiteit in je relatie gaan beïnvloeden. Misschien worstel je zelf ook met de lichamelijke veranderingen bij je partner. Heel welkom om als partner ook aan te kloppen bij Oscare om toch aandacht te kunnen schenken aan zaken die pijnlijk of moeilijk te bespreken zijn.

Er zijn geen kant en klare oplossingen voorhanden. Toch kan een duidelijker zicht op wat er speelt, en het delen en verbreden van perspectieven, vaak al een groot verschil maken in hoe de problemen ervaren worden. Vaak is er dan een verdieping van de relatie mogelijk die voor beide partners iets waardevols met zich meebrengt.


Wens je meer informatie of wil je een afspraak maken?
Neem dan contact op met klinisch psycholoog Lien Pelckmans.
Dat kan via lien.pelckmans@oscare.be, via haar nummer +32 486 109 282 of via ons contactformulier.

Lien  Pelckmans werkt sinds 2005 in het Stuivenbergziekenhuis als psycholoog voor het algemeen ziekenhuis en werkte ook 10 jaar in een groepspraktijk als zelfstandige psychotherapeute. Ze is opgeleid als gestalttherapeut bij FMS en volgde ook een opleiding tot EMDR- therapeut. Ze volgde verschillende bijscholingen rond rouw, trauma en omgaan met chronisch ziek zijn en vindt naast EMDR en Gestalt ook inspiratie in de lichaamsgerichte, contextuele en emotion-focused benaderingen.

Ook vanuit het brandwondencentrum van Stuivenberg wordt er psychologische nazorg voorzien. Leen Braem heeft op vrijdagvoormiddag consultatie in Oscare. Ze heeft naast haar systeemtheoretische opleiding ook een uitgebreide bijscholing gevolgd rond hypnose. Ze is sinds 2002 als psychologe werkzaam in het Brandwondencentrum in Stuivenberg, samen met haar collega Sarah Schramme.


Lien Pelckmans

psycholoog Oscare

Leen Braem

psycholoog ZNA en Oscare

Sarah Schramme

psycholoog ZNA