Meer dodelijke woningbranden ondanks verplichting rookmelders!

Meer dodelijke woningbranden ondanks verplichting rookmelders!

Meer dodelijke woningbranden ondanks verplichting rookmelders!

Rookmelders zijn verplicht! Dit is een feit en we zijn ervan overtuigd dat jij dit al wist. Heb jij nog geen rookmelders hangen? Zorg dan niet alleen snel voor je eigen veiligheid maar ook die van je hele gezin.

Helaas stellen we vast dat er dit jaar al meer dodelijke slachtoffers gevallen zijn bij woningbranden dan in heel 2019.

Zou het kunnen dat de rookmelders die je hebt niet op de juiste plaats hangen, dat de rookmelders niet meer werken, dat je niet weet wat te doen als het rookmeldersignaal afgaat of waar de verschillende brandgevaren schuilen in jouw woning?


Vlaanderen

doden bij woningbranden

2019

16

2020

34


Heel wat slachtoffers bij brand komen om tijdens de nacht!

Veel te weinig mensen weten dat, als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets! Daarom is het van groot belang dat je je rookmelders op de juiste plaats hebt hangen.


De volledige infographic (update 31/12/2020): Bekijk in groot formaat

Het verzamelen van data is cruciaal in het bestrijden van fatale woningbranden. Via ons preventieplatform LeefBrandveilig houden wij ons dagelijks bezig met preventie en sensibilisering. Voorkomen blijft nog steeds beter dan genezen. Preventie en brandveilig(er) leven kan je leren. Tijdens preventielessen op scholen en bedrijven en via diverse campagnes proberen we mensen te betrekken in een herkenbaar verhaal om zo hun engagement en betrokkenheid te stimuleren. Naast het vermijden van brandrisico in en om de woning, de school, het jeugdhuis en in bedrijven, is het investeren in kwalitatieve rookmelders van levensbelang.


Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de badkamer. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimte.

Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar.

In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Rookmelders en een geoefend vluchtplanzorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, waar hangt de sleutel, langs welke weg kan je naar buiten, …).


“Een woning zonder risico op brand bestaat niet, maar we willen jou graag helpen ervoor te zorgen dat de kans dat er iets misgaat zo klein mogelijk wordt.”



JE KAN ONZE ORGANISATIE OP VERSCHILLENDE MANIEREN EEN DUWTJE IN DE RUG GEVEN