Expositie ‘Getekend’ toont de weerbaarheid van Hanneke Quak

Expositie ‘Getekend’ toont de weerbaarheid van Hanneke Quak

Hanneke Quak uit Mortsel is een patiënte bij Oscare vzw. Hanneke’s pad naar Oscare vzw startte toen ze in contact kwam met het psychiatrische thuishulp mobiel team Antwerpen, na een moeilijke periode in haar leven. Haar moed en veerkracht zijn een krachtige boodschap voor anderen die vergelijkbare uitdagingen doormaken.

“Ik heb ruim 30 jaar gedwaald in het ‘over’leven. Automutilatie (*) was een middel om mij minder alleen te voelen. Soms hevig en levensbedreigend. Die periode ligt nu achter mij. Sinds 2018 kom ik bij Oscare, bij de fantastische dokter Lieve de Cuyper (chirurg bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen en Oscare vzw) om de grote littekens te laten corrigeren. Ik voel mij altijd goed begeleid en word ook niet afgewezen omdat ik de letsels zelf heb toegebracht. Dit lijkt misschien een rare opmerking, maar  in de (geestelijke) gezondheidszorg wordt automutilatie nog vaak bekeken als ‘eigen schuld dikke bult’.” (Hanneke Quak)

* Automutilatie is een uiting van pijn en emotionele strijd, waarbij iemand zichzelf lichamelijke schade toebrengt als een manier om innerlijke pijn te verlichten of tijdelijk te vergeten.

“Als nazorgcentrum vinden wij het belangrijk dat patiënten niet alleen lichamelijk van hun wonden genezen, maar ook mentaal weer sterker worden. Onze lotgenotenwerking zorgt voor een balans tussen genezing en herintegratie in de maatschappij. Aan de hand van verschillende activiteiten waarin lotgenoten elkaar ontmoeten, maar ook door een individuele aanpak proberen wij hieraan bij te dragen.”

De tentoonstelling

De werken in de tentoonstelling zijn surrealistisch, maatschappijkritisch, magisch realistisch en absurdistisch. Vanuit beelden die haar inspireren, bouwt Hanneke haar werken laag op laag op met gebruik van kleurpotlood en photoshop.

“Een tekening is als een gedicht. Ieder ziet en leest er wat anders in.” aldus Hanneke.

De tentoonstelling is gratis en vrij toegankelijk op ons adres in Merksem en loopt over een periode van 4 maanden. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om de indrukwekkende kunstwerken te bekijken.
Graag een seintje via info@oscare.be of telefonisch op +32 3 640 10 80
(Aankoop is in overleg mogelijk).

Bezoek Hanneke’s website hier.