Siliconentherapie als littekenbehandeling

Siliconen voor siliconentherapie zijn polymeren die opgebouwd zijn uit silicium- en zuurstofatomen. Deze polymeren kunnen voorkomen als vloeistof, gel of in solide (vaste) vorm. In de natuur komt het element silicon meestal gebonden aan zuurstof voor, zoals bvb. in zand.

Toen men in de jaren zestig ontdekte hoe men dit polymeer goedkoop kon isoleren, was dat de aanzet tot de ontwikkeling voor commerciële toepassingen. In de littekenbehandeling onderscheiden we 3 vormen van siliconen behandeling:
1.    siliconen vloeistoffen
2.    siliconen gelverbanden
3.    siliconen elastomeren

1. Siliconen vloeistoffen

Vroeger werden deze gebruikt in de wondfase als onderdompelingsmedium, om vroegtijdige mobilisaties toe te laten. Jammer genoeg werd die techniek minder populair door gebruik van onzuivere industriële siliconen.

2. Siliconen gelverbanden

De gelverbanden kunnen ook toegepast worden zonder bijkomende druk.

3. Siliconen elastomeren

De solide elastomeren worden dikwijls gebruikt als opvulling van concave holtes bij druktherapie.


Toepassing van siliconentherapie

De siliconen toepassingen leiden tot een verweking van de onderliggende huidstructuren. Dit heeft een verminderde roodheid van het litteken, verbetering van de soepelheid van het litteken en vermindering van de subjectieve klachten als jeuk en pijn tot gevolg.

Hoe werkt siliconentherapie?

Men gaat ervan uit dat de hydratatie van het stratum corneum (buitenste laag van de huid) leidt tot een vermindering van de capillaire activiteit, met een gedaalde collageenproductie in het litteken en minder hypertrofie als gevolg.


Kristof Maes

orthopedisch technieker