Wij wensen jou alvast veilige feesten

Heb jij al eens stilgestaan bij de brandwonden die je kan oplopen tijdens eindejaar?

Jaarlijks lopen heel wat mensen kleine én minder kleine brandwonden op bij het klaarmaken van het kerst- en oudejaarsdiner. Denk maar aan de ovenschotel die nog iets te warm was om met je blote handen vast te nemen, de warme hapjes uit de frituurpan, de soeplepel die tijdens het koken in de pot blijft staan, het hete strijkijzer dat je per ongeluk raakt,…
In sommige gevallen kunnen dit zware brandwonden zijn, met heel wat revalidatie, waaronder kinesitherapie, tot gevolg.

Hoe kan jij ervoor zorgen dat je het jaar zonder brandwonden doorkomt?

In veel gevallen gaat het om onoplettendheid en dat kan je voorkomen. In de keuken zijn spelende kinderen vaak de reden waardoor je je aandacht verliest tijdens het koken, maar ook afleiding door je  smartphone is een grote boosdoener. Je kan heel wat ongevallen voorkomen door je aan enkele simpele regels te houden.

Wij geven je alvast enkele nuttige tips

Met enkele simpele regels tijdens de voorbereiding kan je al heel wat brandwonden voorkomen.

Vermijd afleiding, negeer je smartphone. 

Houd in de keuken een blusdeken bij de hand.

Plaats water en zand in de buurt van een vuurkorf.

Gebruik nooit aanmaakvloeistof maar aanmaakblokjes.

Hou kinderen en huisdieren op veilige afstand. 

Hou bij het verplaatsen van meubilair rekening met een vrije vluchtweg.

Plaats een stabiel scherm voor open vuur en houd brandbaar materiaal uit de buurt. 

Echte kaarsen zijn gezellig maar kunnen heel wat gevaar met zich meebrengen. LED-kaarsen zorgen voor veilige sfeer.

Zorg voor een veilige feesttafel. Leg geen overhangend tafelkleed maar leuke placemats.


Bij eindejaarsfeesten draait alles om gezelligheid, genieten en rustig tafelen. Neem de tijd om alles rustig en veilig klaar te maken in de keuken.

Houd kinderen en huisdieren uit je keuken.

Blijf waakzaam en alert. Laat je oven of frituurpan niet onbewaakt.

Gebruik ovenwanten, sluit de oven en schakel hem uit na gebruik.

Plaats de steelpan steeds met de steel naar binnen en voorkom dat nieuwsgierige kinderen de hete inhoud over zich heen krijgen.

Sluit de frituurpan na gebruik, trek de stekker uit en laat afkoelen op een veilige plaats.

Houd in de keuken een blusdeken bij de hand.


Gezellig tafelen kan enkel aan een veilige feesttafel.

Plaats hete vloeistoffen nooit aan de rand van de tafel.

Plaats je gourmet of fondue toestel ver uit de buurt van kinderen. Laat kinderen nooit alleen aan tafel bij actieve toestellen.

Verwijder gevaarlijke toestellen na het tafelen.


Alles netjes opgeruimd en dan buiten genieten van het vuurwerk.

Steek nooit zelf vuurwerk af maar ga naar het georganiseerde vuurwerk in je gemeente. Zo vermijd je brandwonden, brandgevaar bij jezelf of je buren en overlast voor dieren.

Kijk je vanuit je tuin aan een gezellig vuurtje naar het vuurwerk? Hou het brandveilig!

Elke soort vuurwerk heeft zijn eigen specifieke sfeer én zijn eigen specifieke risico’s. Maar ze kunnen allemaal ernstige brandwonden veroorzaken. We lijsten ze hieronder op.


Veilig vuurwerk bestaat!

Sterretjes zijn geen speelgoed!

Sterretjes zijn vuurwerk. Ze branden langzaam en geven gekleurde vonken.
En ze zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de ongelukken bij legaal vuurwerk. Voornamelijk omdat sterretjes door veel mensen worden gezien als kindervuurwerk dat zonder toezicht van volwassenen gebruikt kan worden.
Sterretjes lijken onschuldig en worden soms met de misleidende term ‘koud vuur’ omschreven. De wegspringende vonken geven op de blote huid vaak alleen de sensatie van een korte speldenprik. De kleine deeltjes bezitten weinig warmte-energie en koelen snel af na aanraking met de huid. De verbranding in het hart van de vlam heeft echter een hoge temperatuur (oplopend tot 1100 °C). Van koud vuur is er dus helemaal geen sprake!
De hoge temperatuur kan bij onzorgvuldig gebruik leiden tot ernstige brandwonden aan de handen of het gezicht en kan kleding laten ontvlammen.


Vuurwerk feestfontein

Je kent ze vast, de vuurwerkfonteinen die een spektakel maken van elke taart of dessert. Deze vuurwerkfonteinen zijn makkelijk aan te steken en hebben een brandduur van ongeveer 45 seconden. Ze zijn echter lang niet zo onschuldig als je denkt. 
Vuurwerkfonteinen kunnen niet alleen brandwonden veroorzaken, ze zijn ook slecht voor je gezondheid. De stoffen die vrijkomen, en op je taart terechtkomen, bevatten een brede “cocktail” aan zware metalen. Super giftige elementen die onder geen enkele omstandigheid mogen ingenomen worden!


Laat vuurwerk over aan professionals en geniet zelf van de feestvreugde!

Vuurwerk is een traditie van oud op nieuw maar zelf vuurwerk afsteken houdt risico’s in. Elk jaar krijgen we te maken met heel wat ‘vuurwerkslachtoffers’. Feestvierders lopen, vaak zware, brandwonden op en er kan brand ontstaan. Ook voor (huis)dieren kan vuurwerk traumatiserend zijn. Veilig vuurwerk bestaat niet.
Koop of gebruik vuurwerk daarom nooit zelf, laat dit over aan professionals. Verschillende gemeenten organiseren een vuurwerkshow om het nieuwe jaar in te luiden. Geniet van dit spektakel en denk eraan je oren en die van je kinderen te beschermen tegen de luide knallen en de hoge fluittonen.


Wensballon: mooi, maar niet zonder risico’s.

Wensballonnen brengen volgens de Aziatische cultuur geluk. De wensballon is een lampion die, net als een heteluchtballon, werkt op het principe van warme lucht die stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Een wensballon ziet er mooi uit, maar het oplaten brengt risico’s met zich mee.
Naast het brandgevaar in de nabijheid van gebouwen, bomen en andere brandgevaarlijke situaties, zijn wensballonnen ook gevaarlijk voor het vliegverkeer. Laat ze dus niet op in de nabijheid van een vliegveld. Reddingsdiensten kunnen de wensballonnen ook verwarren met noodsignaal vuurpijlen.


Eerste hulp bij vuurwerkletsels.

Laat vuurwerk over aan professionals en geniet zelf van de feestvreugde!

De meeste mensen weten niet wat ze moeten doen als iemand gewond raakt door afgestoken vuurwerk. Dat brandwonden 20 minuten gekoeld 20 minuten moeten worden met lauw kraantjeswater weten de meesten wel, maar wat moet je doen als iemand vuurwerk in zijn oog krijgt?

Bij vuurwerk in het oog:

Is het oog nog intact en de pupil rond? Dan moet het buskruit eruit. Dat doe je door het onderste ooglid zachtjes naar beneden te trekken, terwijl het slachtoffer omhoog kijkt. Spoel het oog dan met druppeltjes water. Neem daarna contact op met de huisarts.
Is het oog niet intact of de pupil bebloed? Bel dan 112.

Bij afgerukte vingers of handen:

Bel direct 112. Wikkel de afgerukte hand of vinger in een steriel compres, stop alles in een droge plastic zak en leg die zak in een bak met ijskoud water. Oefen druk uit op de wond. Geef de zak mee aan de ambulance, misschien is er dan een mogelijkheid dat het ledemaat er in het ziekenhuis weer aan kan worden gezet.

Bij brandwonden:

Koel de brandwond met lauw water, zeker 10 tot 20 minuten. Kleding die niet aan de wond plakt, moet weggehaald worden, en de wond moet afgedekt met niet-klevend verband.
En pas op: sterretjes zijn ook vuurwerk. De vuurdeeltjes kunnen als speldenprikjes voelen, maar het vuur kan wel 1100 graden heet worden. Pas op met synthetische kleding en pak nooit een uitgebrand sterretje in het midden vast.


Meer info ivm deze campagne: peter.van.rossum@oscare.be


Dankzij uw steun kunnen wij mensen met brandwonden helpen!