Keukenbranden

Keukenbranden

1 op de 2 keukenbranden ontstaan door een “vlam in de pan”

In het eerste deel van dit jaar ontstonden er minstens 39 woningbranden door een keukenbrand. Dit betekent dat de brandweer om de drie dagen moet uitrukken voor een brand veroorzaakt in de keuken.
De mogelijke oorzaken:
een frietpot die oververhit, een defect in de elektriciteitskast, een isomobak die te dicht bij het fornuis staat, de kat die per ongeluk de kookplaat aanzet, een defect aan de koelkast en/of magnetron, de vaatwasser die kortsluiting geeft, tot zelfs het opladen van toestellen in de keuken.
In 48% van de gevallen was de oorzaak echter een pan die op het vuur staat en vuur vat. De vlam in de pan.

update 03052023

Wij raden aan om steeds aandachtig te zijn in de keuken om dergelijke keukenbranden te voorkomen. Besteed voldoende aandacht aan het koken en gebruik een kookwekker om je te waarschuwen in geval je je pan op het vuur vergeet. Het is eveneens belangrijk om regelmatig je dampkap schoon te maken, keukenhanddoeken en kookboeken weg te houden van kookplaten en geen elektrische apparaten af te dekken. Gebruik geen verdeelstekkers om elektrische keukenapparaten tegelijk aan te sluiten en trek zoveel mogelijk de stekkers uit van toestellen die je niet gebruikt en die geen constante stroom nodig hebben.

Ontstaat er toch een keukenbrand door een vlam in de pan? Dan is het van cruciaal belang om een blusdeken in huis te hebben. Een rookmelder in de buurt van de keuken kan ook heel wat schade verhinderen. Plaats deze echter niet in de keuken. Dit geeft te vaak vals alarm door dampen van het koken.

Verplaats nooit de pan of frietketel. Sluit deuren onderweg naar buiten en bel de brandweer via 112.
Blus NOOIT een vlam in de pan of een brandende frietketel met water of een vochtige doek. Gebruik STEEDS een blusdeken om het vuur te doven en bescherm je handen terwijl je het blusdeken op de vlammen legt. Trek de stekker uit of zet het fornuis uit.

Meer informatie en tips over brandveiligheid in je woning vind je op www.leefbrandveilig.be.

Deze maatregelen zijn belangrijk om verwoestende keukenbranden te voorkomen.


Hoe blus je een vlam in de pan?

Nog geen blusdeken? Bestel het hier.