We denken liever niet aan de dag dat we er niet meer zullen zijn. Toch is het zinvol om dat wel te doen. Door het opstellen van een testament komt uw geld terecht bij wie u belangrijk vindt. Het is een geruststellende gedachte om goed over de verdeling van uw bezittingen na te denken en te weten dat alles goed geregeld is .
Naast familie en vrienden kan u ook een goed doel opnemen in uw testament. Zo geeft u uw nalatenschap een bijzondere bestemming die bij uw persoonlijkheid past. En doet u iets blijvends voor een betere en mooiere wereld.
U bent de vzw Oscare genegen en wenst haar op te nemen in uw testament?
Dat kan via een legaat.
Er bestaan drie soorten legaten:
- Bij een algemeen legaat kent de overledene zijn volledige nalatenschap toe aan één persoon of instelling (bijvoorbeeld een goed doel), met uitzondering van bepaalde bezittingen die specifiek aan andere erfgenamen worden nagelaten. Dit deel wordt vaak het ‘beschikbare deel’ genoemd, dat vrij toebedeeld kan worden aan niet-reservataire erfgenamen (zoals een goed doel). De reservataire erfgenamen, zoals kinderen of de langstlevende echtgenoot, behouden altijd hun wettelijk ‘gereserveerde deel’.
- Bij een legaat onder algemene titel laat de overledene een specifiek deel van zijn nalatenschap aan een persoon of organisatie, zoals een percentage van alle bezittingen, een bepaalde soort eigendom (bijvoorbeeld alle onroerende goederen), of een categorie (zoals alle roerende goederen). De wet blijft echter een ‘reservatair’ deel voorzien voor de naaste familieleden (kinderen, echtgenoot), waarbij de overledene enkel over het beschikbare deel vrij kan beschikken.
- Bij een bijzonder legaat wordt een specifiek goed of een bepaald bedrag nagelaten aan een persoon of organisatie, zoals een som geld, een huis, of een kunstcollectie. De overledene bepaalt precies wat er wordt nagelaten, en aan wie. Het bijzondere legaat gaat over specifieke eigendommen, en de ontvanger is verplicht om de wens van de overledene te respecteren.
Een legaat kan zowel een geldsom als een schenking in natura omvatten (bv. een gebouw of een collectie schilderijen). De overledene bepaalt zelf de bestemming van het legaat en de vzw Oscare wordt daarbij verplicht diens wens in te willigen.
Neem in elk geval eerst contact op met uw notaris en vertrouw hem uw testament toe. Dit is een waarborg voor een behoorlijke wilsbeschikking.
“Tijdens een ontploffing met vloeibaar aluminium van +/- 750°C liep ik derdegraads brandwonden op over heel mijn lichaam.” Taner Mert, patiënt
“Mijn werk veranderde mijn leven. Een ontploffing met vloeibaar aluminium veroorzaakte derdegraads brandwonden over heel mijn lichaam. Een heel zware periode in mijn leven begon dan pas. De reacties vind ik, zelfs na 4 jaar, nog steeds zeer moeilijk om mee om te gaan. Ik merk dat mensen mij nog steeds niet als gelijke aanvaarden. Maar vooral de toekomst baart me zorgen. Ik denk vaak na over de reacties die gaan komen naar mijn kinderen toe.
Voor het ongeval leidde ik een gewoon leven: ik was verloofd, had trouwplannen en werken stond centraal. Na het ongeval was het zeer moeilijk om alles een plaats te geven. Vooral het ontwaken na een maand coma was een enorm trauma. Het besef dat de wereld was blijven draaien zonder dat ik er een rol in speelde was zwaar. Door het ongeval ben ik zeker en gelukkig dat mijn vriendin de ware is en dat mijn familie alles voor mij doet.”
Voor overlijdens in Vlaanderen wordt het fiscaal voordeel van duolegaten vanaf 1 juli 2021 afgeschaft. Voor Brussel en Wallonië blijft de situatie onveranderd.
Legaten aan ‘goede doelen’ worden volledig vrijgesteld van erfrechten.
>> klik voor meer info
Het decreet, waarbij het nultarief voor legaten en schenkingen aan goede doelen wordt ingevoerd, werd op woensdag 18 maart 2021 in het Vlaams Parlement gestemd en goedgekeurd. Deze fiscale hervorming van de erf- en schenkbelasting geldt vanaf 1 juli 2021 voor Vlaanderen.
Concreet betekent dit dat wanneer u in Vlaanderen bent gedomicilieerd en iets schenkt of nalaat aan Oscare vzw, wij daarop geen erfbelasting meer moeten betalen.
Duolegaten leveren geen fiscaal voordeel meer op voor de overlijdens vanaf 1 juli 2021 in Vlaanderen. Voor Brussel en Wallonië blijft de situatie onveranderd.
Voor meer informatie kan u terecht bij uw notaris. U kan ons contacteren via ons contactformulier.
Oscare vzw – Van Roiestraat 18, BE-2170 Merksem – ON: 0465.210.218