Bij nazorg primeert vaak het fysieke en mentale herstel. Hierdoor komt het contact met medepatiënten niet altijd op de eerste plaats.
N.a.v. ontmoetingen en georganiseerde workshops tijdens de thermale kuur-kampen in Spa, die voor volwassenen door Stichting Brandwonden en voor kinderen door Pinocchio, georganiseerd worden, bleken er onderling spontaan contacten te ontstaan. Ook via het revalidatietraject zetten we in op een ontmoetingsplek. Zodat jullie, als patiënten, meer tijd kunnen maken voor elkaar. Meer tijd dan de wekelijkse, korte ontmoetingen voor of na de behandelingen bij Oscare.
Dit alles gaf aanleiding om die informele contacten samen te brengen onder de noemer ‘tPraat(v)uurtje.
Lotgenotencontact is iets wat moet groeien binnen een organisatie.
In de eerste plaats begint dit bij de ervaringsdeskundigen. Bij de patiënten die, samen met professionele medewerkers, zorgen voor de uitwerking van een activiteitenprogramma.
Bij ’t Praat(v)uurtje willen we onze patiënten de mogelijkheid bieden om een 4-tal keer per jaar samen te komen met medepatiënten.
Alle brandwondenpatiënten en patiënten die littekens opliepen (bv. na een ongeval) worden hierop uitgenodigd. Zo kunnen er onderling tips en ervaringen uitgewisseld worden.
Het is niet onze opzet om therapeutische groepssessies te organiseren, maar ook dit kan een deel vormen van de activiteiten.
Communiceren en mensen bevragen die al verder in hun revalidatieproces staan, of op hetzelfde moment hun nazorgtraject gestart zijn, kan op zich al therapeutisch of helend werken.
- verenigen van mensen met littekens en brandwonden
- verschaffen van informatie
- organiseren van activiteiten ter bevordering van de integratie in de samenleving
- verlenen van onderlinge steun
- oprichting van een buddy-systeem om zwaar verbrande patiënten (en hun familie) in het ziekenhuis de kans te geven te praten met iemand die het allemaal heeft meegemaakt
- en uiteraard ook gewoon gezellig samen zijn!
“Ze hebben me gesterkt en me gemaakt tot de vrouw die ik nu ben.”
In de ambulance, op weg naar het ziekenhuis, vroeg de spoedarts: “Mag ik je in slaap doen?” Veertien dagen later werd ik wakker uit mijn coma, met 41 procent van mijn lichaam verminkt. Ik heb moeilijke dagen gekend, heb vaak gedacht “wat een geluk dat ik in België woon, hier…
“Ik heb leren leven met de littekens en zonder vingers.”
Lotgenotencontact was heel belangrijk voor mij. Net zoals de bezoeken aan de psycholoog bij Oscare. Op zulke momenten moet niet enkel de patiënt geholpen worden, maar is ook ondersteuning noodzakelijk voor de familie. Dat begrijpen ze bij Oscare heel goed. Ondertussen, meer dan 15 jaar later, zit ik in de…
“Bij Oscare voel ik me goed, het is elke keer een beetje thuiskomen.”
Op 21 mei 2008 raakte ik samen met mijn papa verbrand tijdens het barbecueën. Ik was toen 17 jaar oud. Na het ongeval verbleef ik een heel jaar in het brandwondencentrum ZNA Stuivenberg. Toen ik terug naar huis mocht, stond ik aan het begin van een lange revalidatie. Mijn leven…
Hieronder vind je een overzicht van onze activiteiten.
Wil je graag op de hoogte te blijven van de activiteiten die we voor lotgenoten organiseren?
Laat je gegevens in het formulier onderaan na. Dan nemen we je mee in onze communicatie.
ZEILEN
- 12/10/2024
- deze activiteit is enkel voor volwassen lotgenoten
CAMOUFLAGE WORKSHOP
- 25/10/2024
- deze activiteit is enkel voor lotgenoten
KAAS & WIJN
- 22/11/2024
- deze activiteit is voor lotgenoten, medewerkers en sympathisanten
met de steun van Juzo
De activiteiten worden georganiseerd door een gevarieerde groep mensen van zowel brandwondenpatiënten en deskundigen uit de brandwondenwereld, als vrienden en sympathisanten.
Iedereen draagt zijn of haar steentje bij op vrijwillige basis.
Jan Van Bastelaere (patiënt)
ex-patiënt – vrijwilliger – lotgenotencontact
Evi Brosius (patiënt)
ex-patiënt – medische camouflage en maquillage – lotgenotencontact
Ragna Sels (patiënt)
patiënt – vrijwilliger – lotgenotencontact
Heb je nog vragen? Heb je zin om mee te helpen organiseren?
Geef ons een seintje via praatvuurtje@oscare.be of via het formulier hieronder.
Oscare vzw
Van Roiestraat 18 B-2170 Merksem
+32 (0)3 640 10 80