Micro-needling voor littekens

Micro-needling is een semi-invasieve techniek die uitermate geschikt is om het aangezicht of andere delen van het lichaam te behandelen met als doel de aanmaak van nieuw collageen. Tijdens de behandeling wordt de huid doorprikt met naaldjes om uiteindelijk vernieuwing van het collageen te verkrijgen. 

Deze behandeling kan uitgevoerd worden met een roller waar 192 naaldjes op bevestigd zijn of met een pen die lijkt op een stempelvormige tip waarop zich 3-12 naaldjes op bevinden. Soms kan het ook gedaan worden met een tatoeage-pistool, in dit geval zonder inkt.

De behandeling van littekens wordt uitgevoerd met medische rollers (met naaldlengtes tussen 1,5 en 3mm). Deze zijn niet geschikt voor thuisgebruik en de behandeling mag enkel uitgevoerd worden door een getraind medisch of paramedisch zorgbeoefenaar. Men rolt het toestel verschillende malen heen en weer over de huid, zowel in lengterichting als in de breedte en diagonaal. De handeling wordt uitgevoerd met een toenemende druk zonder over-agressief te worden. Te intense behandeling kan leiden tot ergere littekenvorming.

De naaldjes penetreren tot in de lederhuid en duizenden micro-wondjes worden gemaakt. Dit resulteert in een mooi verspreide bloeding met zeer oppervlakkige inflammatie. De naaldjes doorboren de opperhuid maar beschadigen deze niet, waardoor deze ook snel volledig geneest. De huid bloedt voor een korte tijd maar dit stopt reeds na enkele uren. Een behandeling van een zone van 10cm² duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.


Peter Moortgat

coördinator kinesitherapie – coördinator onderzoek en opleiding