Kinesitherapie en littekentherapie

Na het ontslag uit het hospitaal komt het genezingsproces van brandwonden en littekens pas echt op gang.
Kinesitherapie speelt hierin een centrale rol.

Bij Oscare wordt deze nazorg verzorgd door een gespecialiseerd team van 5 kinesitherapeuten. Buiten de traditionele kinesitherapie passen zij de nieuwste innoverende technieken toe.
Hieronder vindt u een overzicht van het aanbod.

Mobilisatie

Indien een litteken over een gewricht loopt, kunnen er – door de spanningen op het litteken – bewegingsbeperkingen ontstaan, die in ernstige gevallen zelfs echte misvormingen teweeg kunnen brengen. Daarom is het noodzakelijk dat de kinesitherapeut vanaf de dag na de operatie de beweeglijkheid onderhoudt door middel van posturale rekkingen. Dit moet volgehouden worden zolang het litteken blijft veranderen. Het is ook belangrijk om een patiënt voor te bereiden op zijn terugkeer in het sociale en het beroepsleven. Hiertoe gaat men de patiënt reactiveren met actieve oefentherapie op de modernste fitnessapparatuur.

Kineplastie

Het uitzicht van het litteken wordt bepaald door de dikte (hypertrofie) en de spanningen op het litteken (retractie – attractie). Beide componenten kunnen fel verbeterd worden door manuele defibrosering of kineplastie, een recente techniek die door slechts een dertigtal kinesitherapeuten in België gekend is. Deze manuele technieken worden toegepast vanaf 3 weken na de operatie tot aan de volledige genezing van het litteken.

Vacuo-therapie

Littekens ouder dan 6 maanden kunnen nog zeer dik zijn of fel rood kleuren. Bij zulke littekens volstaat de manuele behandeling niet meer maar kunnen wij mechanische depressomassage of Endermologie toepassen. Hiervoor gebruiken wij PRUS, een innovatie in de medische wetenschap, waarbij de huid met negatieve druk aangezogen en zo sterk gemobiliseerd wordt.


Het team

Peter Moortgat

coördinator kinesitherapie – coördinator onderzoek en opleiding

Jurgen Van Tichelen

kinesitherapeut – littekentherapeut

Pascal Douws

kinesitherapeut