Wat is het precies?

Drukkledij is nauwzittende, goed aansluitende, op maat gemaakte, elastische kledij die voldoet aan de anatomie van het brandwondenslachtoffer.

Waarom druktherapie?

Druktherapie heeft twee belangrijke doeleinden:

  • een overproductie van littekenweefsel voorkomen
  • een verdere ontwikkeling van het litteken af te remmen door het uitoefenen van druk.

Dit heeft tot gevolg dat het litteken eerder tot rust komt, de felle kleur van de huid verbleekt en het litteken vlakker wordt.
Een bijkomend voordeel is dat patiënten door het dragen van drukkledij minder last hebben van jeuk.

Drukkledij wordt na individuele maatopname, computergestuurd machinaal gebreid.

Werking

Met betrekking tot het wetenschappelijk onderzoek naar het werkingsmechanisme van druk kunnen er volgende belangrijke bevindingen vermeld worden:

  • het aantal bindweefselcellen en ontstekingscellen, het vocht en de grondstoffen om bindweefsel aan te maken verminderen (Kisher, 1975)
  • door het oprollen van collageenvezels tegen te gaan, oriënteren de collageenvezels zich meer parallel aan het huidoppervlak (Reid, 1987)

De meeste van deze verschijnselen zijn te wijten aan lokaal zuurstoftekort door de verminderde doorbloeding.

Wanneer starten?

Met druktherapie kan in principe worden gestart zodra alle wondjes bijna dicht zijn. Gemiddeld genomen wordt drukkledij 1,5 (bij volwassenen) tot 2 jaar (bij kinderen) gedragen en dit 23u per dag. Enkel tijdens het wassen, douchen en baden gaat de drukkledij best uit. Uiteraard zullen voornamelijk individuele factoren bepalen hoelang de drukkledij best gedragen wordt.


Drukkledij kan worden gedragen bij littekens aan de handen, armen, romp, benen en voeten. Op sommige plaatsen, zoals de hals en het aangezicht, is een druk- en siliconenmasker met harde cover aangewezen.

Drukkledij kan in combinatie met siliconenpleisters, -sheets of- maskers worden gedragen. Deze siliconen bevorderen de hydratatie van de huid en verbeteren de elasticiteit en kleur.


Wil je meer weten of een afspraak maken?

Wens je meer informatie of wil je een afspraak maken?
Neem dan contact op met Kristof Maes – orthomaes@gmail.com
of op ons algemeen nummer +32 3 640 10 80 of via mail op info@oscare.be