Psychologische begeleiding

Gezinstherapie, psychologische begeleiding en hulp voor gezinnen

“Vertel me hoe het is om te leven met littekens, brandwonden, verminkingen…”

Dit vragen we niet alleen aan de patiënten, maar ook aan hun omgeving.

Gezinstherapie en relatietherapie zijn twee specifieke vormen van psychotherapie. Kenmerkend voor deze vorm van therapie is dat partners of gezinsleden meestal samen in therapie zijn. In de gesprekken staan de problemen van een of meerdere personen centraal.

Sommige vragen of uitspraken kunnen zorgen voor spanning en onzekerheid:

“Wat gebeurt er met onze relatie nu ik van buiten anders ben?”;
“Het schuldgevoel rond het ongeval en de gevolgen raakt niet uit mijn gedachten. Het doet pijn om naar de littekens van mijn kind te kijken.”

Vaak draait het rond het herdefiniëren van de context. Elk gezinslid heeft immers zijn verhaal en dat verhaal is een eigen beleving van de werkelijkheid.

Samen in therapie is zoeken naar samen verder leven in een veranderende context. Eigenlijk is gezins- en relatietherapie ruimte maken voor verhalen die nog niet verteld zijn, en zoeken naar betekenissen achter non-verbale signalen.

Psychosociale begeleiding

Littekens hebben een grote impact op emotioneel en psychologisch vlak.
De gevolgen hiervan zijn vaak een aangetast zelfbeeld waarbij angst-, schuldgevoelens en sociale teruggetrokkenheid mogelijk optreden. Negatieve gedachten kunnen een algemeen welbevinden beletten.

Tijdens de psychologische begeleiding wordt aandacht gegeven aan het aangetast zelfbeeld en aan de verwerking van het opgelopen trauma.


Wens je meer informatie of wil je een afspraak maken?
Neem dan contact op met Katrien Verhoeven – via verhoevenkatrien@msn.com, via haar nummer 0486 35 65 40 of via ons contactformulier.