Het is voor Oscare enorm belangrijk dat we de patiënten de nieuwste en meest efficiënte behandelingen aanreiken. Daarom investeren we in onderzoek. De onderwerpen van de studies die bij Oscare worden onderzocht, liggen vooral binnen het domein van de littekenbehandelingen.

SCAR-LAB of INNOSCAR

Een onverbiddelijke focus op baanbrekend littekenonderzoek is de basis van ons succes en het hart van onze strategie. We leven in een wereld die snel verandert. Nieuwe innovatieve technologieën en onopgeloste wetenschappelijke uitdagingen verschijnen voortdurend. Het aanpakken van deze uitdagingen is de essentie van onze onderzoeksstrategie. (SCAR-LAB of INNOSCAR), onze onderzoeksfaciliteit werkt samen met partnerorganisaties zoals de Universiteit Antwerpen om wetenschappelijk gedreven en baanbrekend onderzoek uit te voeren.

Patiënten bij Oscare worden op regelmatige tijdstippen gevraagd om hun littekens via diverse meettechnieken te laten evalueren. Zo dragen zij bij aan het wetenschappelijk onderzoek om een nog betere behandeling van littekens in de toekomst te garanderen.

Onze onderzoeks-medewerkers hebben expertise in een opmerkelijk aantal onderwerpen, van klinische niet-invasieve therapie tot psychosociaal onderzoek. Van fundamentele theorie tot implementatie van praktische oplossingen en validatie van onderzoeks-apparatuur, bieden we flexibele mogelijkheden om alle aspecten van littekens te bestuderen. Onze strategie is gericht op door onderzoekers geïnitieerde projecten en onderzoek op vraag van de industrie. Onze partners in de industrie zijn gevestigde bedrijven zoals Storz Medical, Gottlieb-Binder, Integra Life Sciences en nog veel meer …

In onze onderzoeksfaciliteit is een groot aantal niet-invasieve meetinstrumenten permanent beschikbaar. We kunnen verschillende littekenparameters zowel objectief als subjectief meten. Biostatistiek wordt in huis uitgevoerd. Nauwe samenwerking met ons nazorgcentrum stelt ons in staat om studies op mensen en de klinische toepasbaarheid mogelijk te maken.

Onze structuur ondersteunt het werk van onze onderzoekers en biedt hen de mogelijkheid om samen te werken met andere disciplines.


Op dit ogenblik neemt Oscare deel aan volgende onderzoeken:

  • de effecten van Fraxel laser bij jonge littekens.
  • de effecten van Fraxel laser bij oude littekens.
  • de effecten van shockwave therapie bij jonge littekens.
  • de effecten van shockwave therapie bij oude littekens.
  • de effecten van littekentaping.
  • de effecten van vacuüm massage op brandwondenlittekens.de lange termijn effecten van brandwondenlittekens bij kinderen.
  • de relatie tussen de ernst van het litteken, en het al dan niet aanwezig zijn van functiestoornissen en de kwaliteit van leven.

Peter Moortgat

coördinator kinesitherapie – coördinator onderzoek en opleiding

dr. Ulrike Van Daele

universitair hoofddocent UA – senior researcher

Jill Meirte

senior researcher

Mieke Anthonissen

senior researcher

Thibau Demarbaix

junior researcher