Veel woningbranden ontstaan in de keuken. 


Welkom bij onze tentoonstelling over brandveiligheid in de keuken. Hier leer je hoe je op een veilige manier je passie voor koken kan uitoefenen, en hoe je jezelf én je gezin kan beschermen tegen brand- en rookschade.
Ontdek de belangrijkste veiligheidsmaatregelen die je kan nemen om brand in de keuken te voorkomen en leer hoe om te gaan met noodsituaties.
Onze tentoonstelling biedt een fascinerende kijk op de verschillende aspecten van brandveiligheid en informeert en inspireert je om veilig en zorgeloos te koken. een een kijkje en verrijk je kennis terwijl je geniet van een unieke en fascinerende ervaring!


Een blusdeken maakt een groot verschil bij vlam in de pan. 


< Dit is geen blusdeken.

Dit is geen vlam in de pan. >

Het blusdeken, de held van de keuken. Een zachte, beschermende mantel die op elk moment de macht heeft om vlammen te doven en gevaar te kalmeren. Een symbool van veiligheid en preventie, een rustgevende herinnering aan ons vermogen om te redden en te beschermen. Zijn eenvoudige aanwezigheid geeft ons de moed om elk kookavontuur met vertrouwen tegemoet te treden, wetende dat onze alledaagse held paraat staat om ons te beschermen.

Een vlam in de pan, een dansende pirouette van kleuren en licht, een woeste kracht die om aandacht schreeuwt. Maar wees gewaarschuwd: de verleidelijke schoonheid van deze brandende dans kan in een oogwenk veranderen in een ongecontroleerd inferno. Laat je niet verleiden om in paniek te reageren, dat zou het vuur alleen maar voeden. Gebruik in plaats daarvan de kracht van een blusdeken als schild tegen de vlammen. Hij zal het vuur zachtjes omhullen en bedaren, als een moeder die een kind vasthoudt. Blus nooit een vlam in de pan met water of een vochtige doek, maar gebruik een blusdeken. Dit neemt het gevaar en de paniek in een oogwenk weg.


Onoplettendheid is één van de grote oorzaken. 


< Dit is geen kookwekker.

Een keuken, een plek van creëren en samenzijn, waar elk gerecht een kunstwerk is. Daar waar passie ons pad kruist, ligt vaak verstrooidheid op de loer. Een kookwekker, een instrument van precisie en herinnering, voert ons met een zachte en betrouwbare tik op ons geweten terug naar de realiteit. Veiligheid gaat hand in hand met creativiteit en passie, en de rustige, alerte bijstand van de kookwekker garandeert dat ons kunstwerk veilig en perfect blijft.

Dit is geen smartphone. >

In de keuken, een plaats van oneindige mogelijkheden en smaaksensaties, kan afleiding onze grootste vijand zijn. Terwijl we verdwalen in de eindeloze stroom van berichten, likes en foto’s op onze smartphone, dreigt het gevaar om ons heen door te borrelen. Voordat we het beseffen, doet de realiteit zijn intrede. De hitte van de vlammen, de rook van verbranding en de chaos van een oncontroleerbare situatie.
Alleen wanneer we alert zijn en in het moment leven, zullen we de vlammen in de pan kunnen doven en ons veilig verheugen in onze eigen creatieve wereld.


Een rookmelder op de juiste plaats voorkomt onnodig alarm.


< Dit is geen dampkap.

De dampkap, een plek waar geuren en vetten elkaar ontmoeten, kan ook een sluimerend gevaar zijn. Een plek waar vetten hun kracht en hitte verzamelen en vlamvatten. Met regelmatige en zorgvuldige schoonmaak, kunnen we de kracht van vuur ontdoen van zijn brandstof. En zo blijft de dampkap een plek van veiligheid en zuivering, waar geuren worden opgevangen en de stroming van de lucht vrij is. Veiligheid en schoonheid gaan hand in hand. Door onze dampkap te reinigen, kunnen we kunnen genieten van onze eigen creativiteit zonder voor gevaar te hoeven vrezen

Dit is geen rookmelder. >

Een rookmelder, een betrouwbare compagnon die over ons waakt terwijl we bezig zijn met onze creaties in de keuken. Een krachtige beschermer tegen de gevaren van vuur en rook, maar ook een krachtpatser als het gaat over onnodig alarm slaan. Maar geen nood, er is een oplossing om de waarschuwing van de rookmelder op een betrouwbare manier te laten werken en je te verwittigen voordat er rook in je veilige vluchtweg komt. Door de rookmelder in de buurt van je keuken te plaatsen, ben je er zeker van dat je gewaarschuwd wordt voor elke vorm van gevaar. De rookmelder wordt zo een vriend die je waarschuwt voordat het gevaar dichterbij komt. Zo kunnen we genieten van onze passie voor koken zonder te hoeven vrezen voor het gevaar van rook en vuur.


Samen naar meer brandveiligheid.


Dit is geen preventie.

Op LeefBrandveilig! worden alle thema’s met betrekking tot brandveiligheid in en rond de woning vanuit dagelijkse en herkenbare situaties ondergebracht.
De website kan beschouwd worden als een toolbox voor iedereen: kinderen, jongeren, families, senioren, leerkrachten,…
Zelfs voor de brandweer en hun brandpreventieadviseurs.
De rode draad in onze campagnes is de familie Van Vlam. Deze familie, die zeer brandveilig leeft en het goede voorbeeld geeft, wordt bewust ingezet om brandveilig leven te promoten, en preventietips mee te geven met de focus op het belang van rookmelders en een vluchtplan. De familie Van Vlam bestaat uit grootouders, ouders, (klein-)kinderen en een huisdier. Het opzet is om vanuit verschillende situaties en gebeurtenissen brandveilige thema’s aan te kaarten en brandveilige boodschappen mee te geven.

Ga naar www.leefbrandveilig.be en ontdek het verhaal.


Meer informatie over deze campagne: Peter Van Rossum – peter.van.rossum@oscare.be – 0478654403

Je kan de volledige campagne downloaden via ons downloadcenter.