Oscare op het 20e EBA congres in Nantes

Oscare op het 20e EBA congres in Nantes

Het 20e Congres van de European Burns Association (EBA) vond plaats in Frankrijk, meer bepaald in Nantes, van 6 tot 9 september 2023 en markeerde een bijzondere mijlpaal als het laatste EBA-congres van onze gewaardeerde Dr. Cindy Lafaire. Oscare stuurde een sterke delegatie van 10 deskundige professionals.


woensdag 6 september

Jill Meirte trapte de dag af als moderator van een sessie over klinische casussen in wondzorg.

In de namiddag volgde de openingsceremonie, waar Peter Moortgat het podium betrad voor de Rudy Hermans Lecture. Hij is nu de tweede paramedicus die deze eer toekomt. Peter onthulde de indrukwekkende reis die Oscare door de jaren heen heeft gemaakt en gaf ons een veelbelovende blik op de toekomst van de nazorg voor brandwonden.


donderdag 7 september

Op dag 2 leidde Peter Moortgat de ochtendsessie over rehabilitatie, met opvallende bijdragen van Lot Demuynck, die sprak over de effecten van shockwave-therapie en de betrouwbaarheid van meetinstrumenten, en David Schieffelers, die uitweidde over zijn onderzoek naar oefentherapie bij wondgenezing. Tot ieders vreugde won David hiermee de prijs voor de beste mondelinge presentatie!

Jill Meirte was gastspreker tijdens een interactieve workshop over de multidisciplinaire benadering van wondzorg en bracht de kwesties van mentale gezondheid en zelfzorg onder de aandacht tijdens een sessie over “burn-out in het brandwondenteam”.

En er was nog meer goed nieuws te melden: Mieke Anthonissen en Evert De Rijcker presenteerden hun
posters. Mieke besprak de effecten van microcurrent-therapie op littekens, terwijl Evert ons meenam op een reis waarbij patiënten betrokken werden bij het creëren van een educatieve website over littekenbehandelingen.

In de namiddag presenteerde Jill het werk van het Professions Allied to Medicine (PAM) comité en leidde een sessie over “patiënt- en familiegerichte zorg”. In deze sessie kwamen ook de patiënten zelf aan het woord, zoals te zien was in een video waarin Ragna Sels getuigde van het belang van het betrekken van haar familie in haar herstel.
Het hoogtepunt van de algemene vergadering?
Jill Meirte werd uitgeroepen tot schatbewaarder van EBA voor de komende jaren. Proficiat, Jill!


vrijdag 8 september

Op vrijdag modereerde Koen Maertens, lid van het preventiecomité van EBA, een sessie over littekens in de ochtend. Hier kleurde Jill Meirte de dag met een werk van de Oscare-onderzoeksgroep, met name de langdurige follow-up van kinderen met brandwonden.
Junior-onderzoeker Thibau Demarbaix gaf zijn allereerste presentatie voor een groot publiek, waar hij het belang van orale supplementen in littekenzorg besprak.

In de namiddag presenteerde Koen Maertens het nieuwe preventieprogramma van EBA.
Het ganse Oscare-UA-team sloot de dag af met deelname aan de “Burns Aftercare Grand Prix F1”. Onder
leiding van onder andere Peter Moortgat, moesten 10 internationale teams op ludieke wijze behandelplannen voor nazorg opstellen voor verschillende casussen.


zaterdag 9 september

Op de laatste dag van het congres modereerde Jill Meirte een inspirerende sessie over interprofessionele communicatie in de brandwondenzorg.

En dan was het tijd voor de prijsuitreiking.
David Schieffelers mocht de welverdiende prijs in ontvangst nemen, de kers op de taart van dit congresavontuur!

We willen alle patiënten, collega’s en supporters bedanken die hebben bijgedragen aan dit fantastische EBA-congres in Nantes. We kijken nu al uit naar de volgende gelegenheid om samen te komen, te leren en de brandwondennazorg verder te verbeteren!