Sterretjes zijn geen speelgoed!

Sterretjes zijn geen speelgoed!

Een sterretje is een soort vuurwerk. Het brandt langzaam en geeft gekleurde vonken en andere effecten.

Sterretjes zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de ongelukken bij legaal vuurwerk. Dit komt voornamelijk omdat sterretjes door veel mensen worden gezien als kindervuurwerk dat zonder toezicht van volwassenen door kinderen kan worden gebruikt.

Sterretjes lijken onschuldig en worden soms met de misleidende term ‘koud vuur’ omschreven. De wegspringende vonken geven op de blote huid vaak alleen de sensatie van een korte speldenprik. Dit komt doordat de deeltjes zo klein zijn en daardoor weinig warmte-energie bezitten. Na aanraking met de huid koelen ze snel af. De verbranding in het hart van de vlam vindt echter plaats bij een hoge temperatuur (oplopend tot 1100 °C). Er is dus helemaal geen sprake van koud vuur.

De hoge temperatuur kan bij onzorgvuldig gebruik leiden tot ernstige brandwonden aan de handen of gezicht of het kan kleding laten ontvlammen.


Vuurwerk feestfontein!

Je kent ze vast, de vuurwerkfonteinen die een spektakel maken van elke taart of dessert. Deze vuurwerkfonteinen zijn makkelijk aan te steken en hebben een brandduur van ongeveer 45 seconden.

Vuurwerkfonteinen zijn lang niet zo onschuldig als je denkt. Ze kunnen brandwonden veroorzaken maar zijn ook slecht voor je gezondheid. De stoffen die vrijkomen, en op je taart terecht komen, bevatten een brede “cocktail” aan zware metalen. Super giftige elementen die onder geen enkel omstandigheid mogen ingenomen worden.

analyse

Gebruik geen vuurwerk feestfontein, het is gevaarlijk en slecht voor je gezondheid!


Oscare zet zich dagelijks in voor mensen met brandwonden en littekens. Samen met jouw steun kunnen we de strijd tegen brandwonden verderzetten.

Steun jij onze campagne?

Gebruik je verstand of verlies een hand!


Reeds ingezamelde bedrag: € 0,00

Download officieel campagnebeeld

 


Meer info ivm deze campagne? Contacteer Peter Van Rossum +32 (0)478 65 44 03


Meer info kan je terugvinden op www.leefbrandveilig.be