Veilig vuurwerk bestaat!

Veilig vuurwerk bestaat!

Veilig vuurwerk bestaat!

Vuurwerk is een traditie van oud op nieuw, maar zelf vuurwerk afsteken houdt risico’s in. Elk jaar krijgen we te maken met heel wat ‘vuurwerkslachtoffers’. Feestvierders lopen – soms zware – brandwonden op en er kan zelfs brand ontstaan.
Ook voor (huis)dieren is vuurwerk traumatiserend.

Al jaren verkondigen verschillende organisaties, brandweer en overheid dat veilig vuurwerk niet bestaat. Sinds mei 2019 werd vuurwerk overal verboden, tenzij de gemeente het expliciet toelaat, op specifieke plaatsen en specifieke momenten. Met eindejaar werd iedereen gevraagd om naar professioneel vuurwerk te gaan kijken. Helaas heeft corona ook hier een stokje tussen gestoken. Dit eindejaar zuller er geen raketten de lucht in vliegen en op daken vallen, geen bommentjes knallen die dieren doen paniekeren, geen lichtflitsen die ogen kunnen verblinden, geen ontploffingen in de hand waarvan je vingers zwaar verbrand van kunnen geraken, geen huizen die ‘per ongeluk’ ontvlammen, geen…

Jammer dat we dit jaar zoveel gevaar niet meer mogen generen en dat we om middernacht vanuit het raam moeten kijken naar… niets.   

Maar niet getreurd, veilig vuurwerk bestaat echt!

Laat je kinderen een mooie vuurwerk tekening maken op je raam. Teken, met krijt, je hele straat vol, maak van lege wc-rolletjes vuurwerkpijlen en hang ze op in je living,…
Post je leuke creaties op sociale media met de hashtag #VeiligVuurwerk

Gebruik je verstand en blijf van het echte vuurwerk af!

Natuurlijk zijn er altijd mensen die de regel aan hun laars lappen en gewoon buiten vuurwerk afstekken. De meeste mensen weten niet eens wat te doen als iemand gewond raakt door afgestoken vuurwerk. Dat brandwonden gekoeld moeten worden met lauw kraanwater weten de meesten wel, maar wat moet je doen als iemand vuurwerk in zijn oog krijgt?

Indien het dan toch fout zou aflopen lees je best even deze tips:

Bij vuurwerk in het oog:

Is het oog nog intact en de pupil rond?
Dan moet het buskruit eruit. Dat doe je door het onderste ooglid zachtjes naar beneden te trekken, terwijl het slachtoffer omhoog kijkt. Spoel het oog met druppeltjes water. Neem daarna contact op met de huisarts.

Is het oog niet intact of de pupil bebloed? Bel onmiddellijk 112.

Bij afgerukte vingers of handen:

Bel onmiddellijk 112.
Wikkel de afgerukte hand of vinger in een steriel compres, stop alles in een droge plastic zak en leg die zak in een bak met ijskoud water. Oefen druk uit op de wond. Geef de zak mee aan de ambulance, misschien is het nog mogelijk het ledemaat in het ziekenhuis terug aan te hechten

Bij brandwonden:

Koel de brandwond met lauw water, zeker 10 tot 20 minuten. Verwijder kleding die niet aan de wond plakt, en dek de wond af met niet-klevend verband.

Let op! sterretjes zijn ook vuurwerk.
De vuurdeeltjes voelen misschien als speldenprikjes, maar het vuur kan wel 1100 graden heet worden. Pas op met synthetische kleding en pak nooit een uitgebrand sterretje in het midden vast.


Steun Oscare in de strijd tegen brandwonden: