Lespakket 'Bommetjes op de speelplaats'

Lespakket: ‘Bommetjes op de speelplaats’

Ons pakket ‘Bommetjes op de speelplaats’ werd speciaal ontworpen voor leerkrachten, om jongeren bewust te maken van de gevaren van pyrotechnisch materiaal. Met de toenemende incidenten op school – 8 op de 10 scholen in het secundair onderwijs in het afgelopen jaar – is het van groot belang dat we de jongeren informeren en sensibiliseren over de lichamelijke letsels die hiermee gepaard kunnen gaan.


De cijfers van 2022

873 incidenten

Als we zien dat 82 scholen op 100 samen 873 incidenten hebben gemeld, een gemiddelde van meer dan 10 incidenten per school, dan is het hoog tijd om in actie te schieten.

97,82 % jongens

Mogelijk oorzaak van dit verschil: jongens willen zich in groep vaker bewijzen dan meisjes. Hooliganisme, ook grotendeels door mannen veroorzaakt én een mogelijk voorbeeld voor jongens, is mogelijk een bijkomende invloed.

Materiële schade

De materiële schade (28 incidenten)
Het afschieten van pyrotechnisch materiaal kan heel wat schade toebrengen aan materiaal. Niet alleen op de speelplaats, maar ook in gebouwen worden er ‘bommetjes’ afgeschoten.

Lichamelijke letsels

De lichamelijke schade (16 incidenten)
Het afschieten van pyrotechnisch materiaal veroorzaakt ook lichamelijke letsels. Tijdelijke gehoorschade en brandwonden aan de handen komen het vaakst voor.

Rapport bommetjes 2022

Wil je het volledige rapport inkijken?

Waarom sensibiliseren?

Jaarlijks zien we mensen brandwonden oplopen, dieren in paniek raken en branden ontstaan door het onverantwoord gebruik van vuurwerk. Niet alleen tijdens eindejaarsfeesten en voetbalwedstrijden, maar ook op onze speelplaatsen. Het gebruik van pyrotechnisch materiaal op scholen is de laatste jaren sterk toegenomen, met regelmatig materiële schade en gekwetste leerlingen tot gevolg. Met ons lespakket willen we jongeren laten zien dat die lichamelijke letsels niet alleen gevolgen hebben op school, maar ook in hun dagelijks leven, in hun sociale omgeving, bij sportactiviteiten en mogelijk zelfs in de toekomst.

“Jongeren staan niet stil bij de gevolgen, die zij kunnen oplopen, bij het afsteken van dit materiaal. Jaarlijks ontvangen wij een 100-tal jongeren tussen 12 en 18 jaar met allerhande brandwonden. Wij vinden het, als nazorgcentrum voor patiënten met brandwonden, onze plicht om jongeren te sensibiliseren rond de risico’s bij het afsteken van bommetjes en vuurwerk.” aldus Peter Van Rossum.

Wat zit er in het lespakket?

  1. Presentatie: We hebben een boeiende en informatieve presentatie ‘Bommetjes op de speelplaats’ samengesteld, die je kan gebruiken om je les interactief en interessant te maken. Elke slide heeft zijn eigenheid, waardoor je flexibel kan inspelen op de behoeften van jouw leerlingengroep.
  2. Handleiding voor de leerkracht: Om je te ondersteunen bij het geven van de les, stelden we een handleiding op. Hierin vind je achtergrondinformatie, tips en suggesties om de boodschap effectief over te brengen.
  3. Interactieve hulpmiddelen: We reiken ook tools aan die je zelf kan maken om de les nog interactiever te maken. Deze tools helpen je leerlingen de lesstof beter te begrijpen en te onthouden.
  4. Geheugenflits: Na de les kan je de kennis van je leerlingen testen met een geheugenflits. Dit korte overzicht zal hun begrip van de lesinhoud versterken.
  5. Creatieve opdrachten: We voegden ook enkele creatieve opdrachten toe waarmee je aan de slag kan gaan. Deze opdrachten stimuleren de leerlingen om op een creatieve en expressieve manier na te denken over de gevaren van pyrotechnisch materiaal.
Lespakket 'Bommetjes op de speelplaats'

Download het volledig GRATIS lespakket ‘Bommetjes op de speelplaats’ en ga meteen aan de slag.

Heb je nog vragen of behoefte aan extra ondersteuning?
Je kan steeds beroep doen op ons “Leef Brandveilig” Team. Zij staan klaar om je te helpen, en komen indien gewenst naar je school met de mobiele “Fire Escape Room” om de jongeren extra te laten ervaren wat de gevolgen kunnen zijn als ze toch met bommetjes spelen. Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie.

Mobiele Fire Escape Room

Wil je meer informatie over de combinatie van de Fire Escape Room met het bezoek van het Leef Brandveilig Team.

Maar wat moet je doen als je een leerling betrapt op het bezit van pyrotechnisch materiaal en het veilig wilt opbergen in de school?

Als je een leerling betrapt op het bezit van vuurwerk of bommetjes, is het belangrijk om dit tijdelijk veilig en verantwoord op te bergen in de school. Hoewel vuurwerk altijd een bedreiging kan zijn, kan het in de meeste gevallen, mits je de juiste maatregelen neemt, veilig worden opgeslagen op school. Het is essentieel om het vuurwerk over te dragen aan de juiste instanties, zoals de lokale politie. Zij kunnen je informeren over de specifieke maatregelen en procedures die gelden in jouw stad of gemeente.
Om je te helpen bij het veilig opbergen van pyrotechnisch materiaal in je school, hebben wee een handige gids samengesteld. In de gids ‘Tijdelijke bewaring van pyrotechnisch materiaal op school.’ vind je een algemene leidraad voor het opslaan van vuurwerk op school. We adviseren om steeds contact op te nemen met de lokale politie voor de geldende maatregelen in jouw stad of gemeente.

Gids 'Bewaren pyrotechnisch materiaal op school'

Download de gids en kom meer te weten over het veilig bewaren van pyrotechnisch materiaal op school.

We hopen dat dit lespakket zal helpen om jongeren bewust te maken van de gevaren van pyrotechnisch materiaal en hen zal stimuleren verantwoorde keuzes te maken. Samen kunnen we zorgen voor een veiligere omgeving op school en ver daarbuiten.

Scholenfolder

Naast de preventielessen hebben we verschillende interactieve tools in ons gamma. Op maat gemaakte tools zoals de Fire Escape Room, het Fire Escape House, de Electro Escape 112 en andere spelletjes en puzzels helpen ons verhaal te verduidelijken en zorgen dat de preventieboodschap blijft hangen. 

Download de GRATIS scholenfolder.

LeefBrandveilig

Auteur, bron en illustraties: Peter Van Rossum – peter.van.rossum@oscare.be