De grote KOT enquête

De grote KOT enquête

Een brandveilig studentenkotRookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen er voor dat jij en je kotgenoten, in geval van brand, tijdig de woning kunnen verlaten. Overloop met je kotgenoten de checklist rond de brandveiligheid van je studentenwoning. Vraag aan je kotbaas het brandpreventieverslag. Bij twijfel neem je best contact op met de dienst wonen van de gemeente of met de preventiedienst van je brandweerzone.

Je studententijd is de mooiste tijd van je leven. Laat hem niet in rook opgaan…

Enkele studenten aan het woord:

Lieselotte (19) heeft haar twijfels over de preventiemaatregelen bij haar op kot. “Mijn huisbaas heeft nooit iets gezegd over preventie. We mogen in principe niet roken, maar het wordt wel gedaan. De rookmelder is kapot en mijn kotbaas komt nooit op controle.” Op Lieselotte haar kot is er wel een brandladder, maar ze heeft haar twijfels of die haar naar een veilige plaats zou leiden. Bron VRT

Rachelle (21) huurt een studentenkamer in het centrum van Brussel. Zij vindt dat haar huisbaas voldoende maatregelen heeft genomen op vlak van brandveiligheid. “We hebben een rondleiding gekregen waarbij de kotbaas alle rookmelders toonde. Er zijn er in elke kamer en iedere gang. Er zijn ook meerdere brandblussers ter beschikking, op elke verdieping. Er hangen zelfs nooduitgangbordjes”, zegt de studente. Bron VRT

Joppe (26) zit met enkele vrienden op kot in Molenbeek. Hij heeft niet bewust gelet op brandveiligheid, maar eerder op de prijs en de ligging van zijn studentenwoning. “In geval van brand zou ik niet meteen weten welke route ik het best zou nemen om veilig buiten te geraken”, vertelt hij. Bron VRT

Is jouw kot brandveilig?

Zelf kan je ook nagaan of je kot brandveilig is. Je kan er ook voor zorgen dat de risico’s op brand zo klein mogelijk zijn. We denken dan vooral aan het vergeten van de pot op het vuur, de feestjes op kot met kaarsen, de elektrische fiets/step die staat op te laden in de inkomhal, de smartphone die ’s nachts ligt op te laden in bed,…

Samen zorgen we voor meer (brand)veiligheid op kot!

Ben jij student?

Je gaat voor de eerste keer op kot of je zit er al enkele jaren? Heel vaak besef je niet dat (brand)veiligheid heel belangrijk is. Aan de hand van onderstaande vragenlijst willen wij nagaan hoe het zit met de (brand)veiligheid op je kot. Op basis van deze anonieme gegevens kunnen wij gericht gaan kijken hoe veilig studenten leven.


De enquête

 • ALGEMENE INFORMATIE

  Om de antwoorden van deze enquête goed te kunnen interpreteren volgen hier enkele algemene vragen.
 • Waar studeer jij?
 • IS JOUW KOT BRANDVEILIG?

  Iedere studentenwoning dient te voldoen aan veiligheidsvoorschriften. Niet ieder kot is hetzelfde en daarom is het belangrijk dat jij zelf nakijkt wat aanwezig is.
 • Deze kan je herkennen aan het label aan de zijkant van de deur. Vaak is dit een cirkeltje met enkele gegevens in.
 • BRANDVEILIGHEID BEGINT BIJ JEZELF!

  Je kan zelf heel wat zaken doen om brand op je kot te voorkomen. Niet alleen brand voorkomen is belangrijk, ook weten wat te doen in geval van brand is van levensbelang.
 • Indien je fiets in inkomhal, gang of trappenhal staat is het antwoord ook ja.
 • Vb. smartphone, laptop, frigo, kookplaat, televisie, haardroger, stijltang, scheerapparaat, tandenborstel,....
 • OOK JE KOTBAAS KAN EXTRA INFORMATIE GEVEN

  Buiten het naleven van de verplichte regelgeving, kan de kotbaas je ook extra informeren over de (brand)veiligheid op kot.
 • WENS JE MEER INFORMATIE TE ONTVANGEN ROND BRANDVEILIGHEID?

  Wil je op de hoogte blijven van het resultaat van deze enquête en wens je extra tips en tricks rond brandveiligheid te ontvangen? Vul dan hier je e-mailadres in.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Partners

Deze partners ondersteunen de enquête en zullen, na evaluatie, aan de slag gaan met deze cijfers. Samen gaan we voor de (brand)veiligheid van de student op KOT.


Wil jij deze enquête ook ondersteunen? Vul dan snel je info in en stuur ons je logo door.

Jouw naam(Required)
Max. file size: 64 MB.

Voor meer info over deze enquête: peter.van.rossum@oscare.be – 0478/65 44 03


Maak het verschil
Maak het verschil
voor mensen met brandwonden