Fire Escape Room werd getest tijdens Gert Late Night

Fire Escape Room werd getest tijdens Gert Late Night

Tijdens ‘Gert Late Night’ hebben James Cooke, Gert Verhulst en hun gasten Steven Van Herreweghe en Niels Albert de test gedaan. Zij moesten proberen om binnen de 10 minuten, terwijl je in het echt maar 3 minuten hebt om je woning te verlaten bij brand, uit onze ‘Fire Escape Room’ te geraken. ‘Peace of cake’ dachten ze in het begin, maar merkte al snel dat zelfs 10 minuten niet zo gemakkelijk was om je woning te verlaten.

Bekijk hier hoe ze het er vanaf brachten:

Waarom deze mobiele ‘Fire Escape Room’?

Woningbranden eisen enorm veel slachtoffers in België (iedere week sterft er wel iemand bij een woningbrand en dat is 3x zoveel dan in Nederland). Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan zijn nodig om te komen tot een daling hiervan. Een vluchtplan of evacuatieoefening doen we op school en op het werk. Helaas in de thuissituatie staan we er niet bij stil.

Om hierop in te spelen kwamen we op het idee van een escape room. Escape rooms zijn hot en trendy en zo kunnen we op een speelse manier de gevaren in een woning en het belang van voldoende rookmelders en een vluchtplan aanhalen en vooral laten beleven door de deelnemers. Laten beleven is belangrijk om te komen tot gedragsverandering.

Wist je dat je bij brand maar drie minuten hebt om je woning te verlaten? Wij geven je tien minuten om uit onze mobiele ‘Fire Escape Room’ te ontsnappen!

Vind de clues, los de raadsels op, pas op voor de dichte rook en geraak tijdig en levend buiten.

Waarom maar 3 minuten?

De brandweer merkt al lang dat woningbranden veranderen. Dit komt door andere inboedel, meer kunststofmateriaal en andere manier van bouwen (isolatie). De hedendaagse inboedel geeft veel meer en sneller rook af bij brand. Het grootste probleem is ook rookontwikkeling. We sterven zelden door vlammen en bijna altijd door rookintoxicatie. Wist je trouwens dat je niets ruikt in je slaap? Daarom weer het belang van rookmelders. Ook zal de rook door de hedendaagse branden sneller ontwikkelen dan vroeger.

TIPS

  • Trek de stekkers die je niet gebruikt uit
  • Zorg voor voldoende rookmelders
  • Sleutel op de deur
  • Bespreek en oefen je vluchtplan
  • Buiten bel je naar de hulpdiensten 112

Waar kan je ons vinden?

Sinds de lancering op 21 mei bij Brandweer Zone Antwerpen hebben wij meer dan 150 aanvragen ontvangen voor onze ‘Fire Escape Room’. Deze gaan van De Panne (West-Vlaanderen) over Brussel tot Maaseik (Limburg), van scholen, opendeurdagen brandweer, bedrijven, teambuildings, stadsevents tot zelfs particuliere feestjes.

Als vereniging hebben wij nood aan vele vrijwilligers om samen met ons dit verhaal te brengen. Wij zijn dus opzoek naar mensen die in hun vrije tijd even willen ‘escapen’ van de drukte en samen met ons te toeren door heel Vlaanderen. Heb jij interessen bekijk dan via deze link wat je kan doen.https://www.oscare.be/rookmelders/

Met dank aan: