Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie

We keken terug op de verwezenlijkingen van 2022

Het voorbije jaar stond in het teken van het 20-jarig bestaan van ons nazorgcentrum, met als hoogtepunt ons symposium in het Provinciehuis van Antwerpen.
Wat begon als het Greet Rouffaerhuis, met de focus op alle nazorg onder één dak, groeide uit tot Oscare, een organisatie met naast die nazorg ook ruimte voor preventie, research en opleiding.We kijken terug op de verwezenlijkingen van 2022 en vooruit naar de uitdagingen van 2023.

Het voorbije jaar stond in het teken van het 20-jarig bestaan van ons nazorgcentrum, met als hoogtepunt ons symposium in het Provinciehuis van Antwerpen.
Wat begon als het Greet Rouffaerhuis, met de focus op alle nazorg onder één dak, groeide uit tot Oscare, een organisatie met naast die nazorg ook ruimte voor preventie, research en opleiding.

2022 was een zeer dramatisch jaar.

Minstens 76 mensen stierven door woningbrand. Mede door de energiecrisis waren er niet enkel meer slachtoffers bij woningbranden, ook het aantal CO vergiftigingen steeg fors. Ondanks de campagne die we voerden met het Antigifcentrum en diverse partners waaronder Netwerk Brandweer en Stichting Brandwonden. Campagne voeren en sensibiliseren rond brandpreventie en CO is actueler en noodzakelijker dan ooit!

Onze eindejaarscampagne rond vuurwerk, en onze vraag naar een totaal vuurwerkverbod voor particulieren, haalde een groot bereik in de pers. We blijven ijveren voor sensibilisering met dit jaar de focus op een nieuwe gevaarlijke trend: vuurwerkbommetjes op school. We willen de dialoog aangaan met studenten, scholen én de overheid om deze kwalijke trend te stoppen.

We zagen het patiëntenaantal in 2022 gevoelig stijgen. Zo’n 1400 patiënten werden bij Oscare behandeld voor brandwonden en littekens. In de categorie 0-18 jaar steeg het aantal patiënten met 22%! 

Onze Scar Academy opleidingen werden de voorbije 2 jaar danig verstoord door COVID. In 2022 konden we, samen met onze opleidingspartner Universiteit Antwerpen, eindelijk de certificaten van 2020-2021 en 2021-2022 uitreiken.

Ihor Vittenko – Guillaume Vanderstighelen – Christian Van Strydonck – Koen Maertens – foto Ludo Moens

Guillaume Vanderstighelen en Christian Van Strydonck organiseerden met hun covergroep Shots een benefietconcert voor Oscare. Een deel van de opbrengst overhandigden we aan Mission Ihor Vittenko. Ihor werkt als wondzorg expert in ons land. Hij maakte het sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne tot zijn missie om zijn landgenoten te ondersteunen met medisch materiaal en hulpmiddelen. 

Koen Maertens – Erik Willems – Yolande Avontroodt – foto Ludo Moens

Erik Willems organiseerde voor het tweede jaar op rij een succesvolle kunst benefiet t.v.v. Oscare. Zijn op maat gemaakte artistieke canvassen met (al dan niet Antwerpse) spreuken werden bijzonder gesmaakt.

Sirinthorn Tapwongs – Koen Maertens – foto Ludo Moens

De Thaise chef van Mu Daeng, Sirinthorn Tapwongs, vroeg haar gasten n.a.v. de opening van haar nieuwe restaurant geen bloemen te schenken, maar een gift te doen aan nazorgcentrum Oscare.

Wally Rocking (Walter Van Boven) – Twice the fun – Diana More – Koen Maertens – foto Ludo Moens

Wally Rocking, de ambassadeur van het Kinderbrandwondenfonds, het kinderfonds van Oscare, organiseerde een benefietshow in Schouwburg Noord, het cultureel centrum van Merksem. Samen met zijn echtgenote Peggy, zoon Jordy, Michael, Diana More en Wouter Survani haalde hij maar liefst 2500 euro op voor Oscare.

2023 wordt een jaar vol nieuwe uitdagingen.
Dankzij onze sponsors, partners en donateurs kunnen we blijven ontwikkelen, informeren en sensibiliseren. Niet alleen op het vlak van preventie, ook de brandwonden nazorg staat aan de vooravond van belangrijke nieuwe ontwikkelingen.
Maar hierover later meer.