Veilig gebruik van een warmwaterkruik/bouillotte

In vroegere tijden was de rubberen warmwaterkruik een vertrouwd gezicht in huishoudens overal ter wereld. Op koude winteravonden vulden we de “bouillotte” met kokend water uit de “moor” die op het fornuis stond te pruttelen. Herinner je je nog hoe je ’s avonds naar bed ging met die zalig warme kruik, zorgvuldig omwikkeld met een doek, om onder je ijskoude voeten te leggen? Je hoopte dat de kruik zijn warmte lang genoeg vast zou houden om je de rest van de nacht comfortabel warm te houden.

Met de stijgende energieprijzen en de winter in aantocht, lijkt het gebruik van warmwaterkruiken, ook in België, weer in populariteit te groeien.

Sascha raakte zwaar verbrand door een gescheurde warmwaterkruik. Dankzij de kalme en trefzekere aanpak van haar partner, die haar onmiddellijk onder de douche zette in afwachting van de ambulance, én de goede zorgen van het brandwondencentrum Stuivenberg houdt Sascha geen blijvend letsel over aan haar brandwonden.

“Na mijn ongeluk hoorde ik meerdere getuigenissen. Iedereen leek wel iemand te kennen die tweede of derdegraads brandwonden had overgehouden aan een warmwaterkruik maar voor het mij overkwam, was ik me totaal niet bewust van het risico.” Sascha R.


De belangrijkste tips:

  • Een warmwaterkruik heeft een maximum levensduur van 2 jaar. Check op de fles naar de fabricagedatum.
  • Controleer de kruik steeds op scheurtjes of lekkages, voor gebruik.
  • Gebruik nooit kokend water, water van 60° is voldoende.
  • Vul de kruik maximum voor 2/3e met water.
  • Zorg dat de dop goed afgesloten is.

Doe mee aan ons onderzoek: Jouw stem telt!

Om een beter zicht te krijgen over de gevaren van het gebruik van een warmwaterkruik/bouillotte zouden wij je willen vragen om deze korte anonieme enquête in te vullen. Hiermee kunnen wij anderen beter gaan sensibiliseren.


Vragen of meer info: Peter Van Rossum 0478654403 – peter.van.rossum@oscare.be