Dankzij jullie deelname aan de loterij kunnen wij…

Dankzij jullie deelname aan de loterij kunnen wij…

“Ik mis mijn oude gezicht. Maar ik werk er hard aan om weer gelukkig te worden”

In één flits kan je leven helemaal overhoop worden gehaald. Drie jaar geleden overkwam het Brecht, op zijn werk als proces operator in de Antwerpse haven. Toen een leiding plots openscheurde, kreeg hij een mengsel van stoom en antivries over zich heen. Sindsdien moest Brecht leren wennen aan een gezicht dat getekend is door littekens en brandwonden. Gelukkig kan hij rekenen op de steun van Oscare vzw.“Ons nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens is toch wel uniek in België”, zegt Peter Van Rossum, verantwoordelijke fundraising, marketing en communication bij Oscare vzw. “Wij hebben hier alle denkbare expertise op het vlak van brandwonden en littekens onder één dak: psychologische bijstand, kinesisten, artsen, verpleegkundigen, bandagisten … Jaarlijks behandelen we meer dan 1000 patiënten, waaronder zo’n 300 jongeren en kinderen. Daarnaast doen we aan brand(wond)preventie en zetten we samen met zowel buitenlandse als binnenlandse partnerinstellingen onderzoeken op naar innovatieve behandelingen. In oktober lanceerden we ook het project ‘Dit is geen kunst maar hedendaagse realiteit’, een fototentoonstelling waarmee we in samenwerking met VAGA vzw, het land willen afreizen. We zijn heel blij dat de Nationale Loterij zich bereid toonde om deze campagne financieel mogelijk te maken. Aangezien wij geen overheidssubsidies krijgen, zijn we namelijk volledig afhankelijk van giften en van de opbrengsten van acties.”

Medelijden wordt medeleven

Portretten van mensen met een aangeboren aangezichtsafwijking hangen zij aan zij met mensen die door een ongeval blijvende letsels hebben opgelopen. Brecht is letterlijk en figuurlijk het gezicht van de tentoonstelling: “Ik vind het belangrijk om te laten zien dat wij ondanks onze verminkingen heel normale mensen zijn. Alleen zo kunnen we het taboe wegnemen dat nu nog veel te vaak rond brandwonden hangt. Als mensen mijn verhaal horen, ervaar ik altijd weer dat ze plots met heel andere ogen naar mij kijken. Hun medelijden verandert op slag in medeleven. Ik voel dat ze respect hebben voor de pijn die ik heb moeten doorstaan en dat doet heel veel deugd.”

Het is duidelijk: Brecht is oprecht trots op zijn portret. Hij heeft dan ook al een hele weg afgelegd, sinds die noodlottige 8 februari 2017. “Toen ik na zeven weken ziekenhuis naar huis mocht, had ik nog een lange revalidatie voor de boeg. Sindsdien kom ik nog altijd meerdere keren per week bij Oscare langs. De kinesitherapeut masseert mijn littekens om te verhinderen dat ze gaan verkleven. Het is de bedoeling om ze geleidelijk aan met ‘needling’ behandeling kapot te trekken, zodat er vers weefsel kan worden aangemaakt. Daarnaast heb ik ook al een neusvleugel- en een ooglidoperatie ondergaan. Mogelijk volgt er nog een haartransplantatie. Ik zou namelijk graag opnieuw wenkbrauwen hebben.”

Vrij snel weer aan de slag

“In het begin had ik toch wel schrik om in de spiegel te kijken. Ik kan niet ontkennen dat ik mijn oude gezicht mis. Ik klamp me vast aan het feit dat mijn littekens beetje bij beetje minder opvallen. En dat ik bij Oscare vaak lotgenoten ontmoet, helpt ook wel om mijn situatie te relativeren. We begrijpen wat de anderen moeten doormaken en dat schept een band. Zelf ben ik nog niet helemaal gelukkig, maar ik werk ernaar toe. Langzaam maar zeker komt het goed. Ik heb trouwens vrij snel mijn oude job weer opgenomen. Ik was natuurlijk wel wat bang maar ik heb dat al bij al behoorlijk vlot van me af kunnen zetten.” “Hoe belangrijk Oscare voor mij is? Dit centrum is van de eerste dag een grote steun voor mij geweest, zowel fysiek als mentaal. Het grote verschil met een ziekenhuis is dat je daar patiënten met heel uiteenlopende problemen ontmoet, terwijl hier iedereen in hetzelfde schuitje zit. En daarnaast is het hier zeker ook knusser en gezelliger. Echt super dat de Nationale Loterij dit mooie initiatief mee ondersteunt!”

Redacteur: Piet Verbeest, Gicom bvba


Ook jij kan ons steunen: