Eerste schooldag

Eerste schooldag

De eerste schooldag

Voor vele kinderen is de eerste schooldag de eerste stap naar een nieuwe school en voor andere een nieuw schooljaar in een nieuwe klas. Heb jij al eens stilgestaan bij de brandveiligheid op school? Weet je kind wat te doen als er brand is? Kent je kind de verschillende pictogrammen die in de school ophangen? Brandveiligheid is niet alleen thuis belangrijk, maar ook op school. 

Pictogrammen
  • PICTOGRAMMEN: In de school hangen verschillende pictogrammen. Ieder pictogram heeft een andere maar heel belangrijke betekenis. Zo zijn er pictogrammen om bijvoorbeeld de nooduitgang en de verzamelplaats, waar al de kinderen bij elkaar komen bij brand, aan te duiden. Ken je zelf alle pictogrammen op de tekening? Ken je het verschil tussen uitgang en nooduitgang?
  • NOODPLAN: Scholen hebben ook een intern noodplan en een “actiekaart brand”. Hierdoor weten zij perfect wat te doen bij een noodsituatie.
  • VLUCHTPLAN: Scholen houden periodiek evacuatieoefeningen en evalueren deze. Vraag aan je kind of hij/zij weet welke stappen gevolgd moeten worden wanneer er brand uitbreekt en of hij/zij weet waar de verzamelplaats is. Zorg thuis ook voor een vluchtplan en oefen dit in met je kinderen.
  • Alle vluchtwegen en deuren moeten steeds vrij zijn.
  • Vluchtplattegronden hangen aan de muur op verschillende plaatsen in het gebouw.
  • Gebruik nooit de lift in geval van brand.
vluchtplan
vuurdriehoek
  • VUURDRIEHOEK: Om brand te voorkomen, moeten we eerst begrijpen hoe brand ontstaat. Brand ontstaat als brandbare stof, zuurstof en temperatuur in de juiste verhouding aanwezig zijn. Dit stellen we voor aan de hand van de ‘vuurdriehoek’. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de elementen van de vuurdriehoek niet gelijktijdig aanwezig zijn. Bekijk thuis, op school, op het werk,… hoe je brand kan vermijden.

We komen naar je school.

Brandveilig leven begint bij jezelf! Met deze boodschap zetten we in op preventie om iedereen bewust(er) te maken om brandveilig(er) te leven. Aan de hand van educatief materiaal, op maat van iedere doelgroep, kaarten wij de risico’s op brand en brandwonden aan. In onze algemene folder vind je meer informatie terug. Brandveiligheid is niet alleen thuis belangrijk maar ook op school. 

Scholenfolder

Naast de preventielessen hebben we verschillende interactieve tools in ons gamma. Op maat gemaakte tools zoals de Fire Escape Room, het Fire Escape House, de Electro Escape 112 en andere spelletjes en puzzels helpen ons verhaal te verduidelijken en zorgen dat de preventieboodschap blijft hangen. 

Vorig artikel