Fatale woningbranden

Fatale woningbranden

Elke week sterft er iemand in België bij een woningbrand! 

In 2021 vielen er minstens 50 doden door fatale woningbranden in België. Een cijfer dat doet nadenken!


In Vlaanderen vielen er minstens 21 doden, in Wallonië 23 en in Brussel 6.
8 jongeren, 25 volwassenen, 15 senioren (65+) en twee personen waarvan de leeftijd nog niet gekend is lieten het leven bij woningbranden. Enkel in 2015 vielen er meer slachtoffers onder de jongeren te betreuren.

Dit jaar al een aanzienlijke stijging van het aantal dodelijke slachtoffers! 

Het jaar is nog maar enkele maanden ver en toch zien we al een aanzienlijke stijging van het aantal dodelijke slachtoffers ten opzichte van dezelfde periode in 2021. In 2021 (1 januari t.e.m. 6 april) vielen er 13 slachtoffers te betreuren en momenteel staat de teller al op 21 slachtoffers waarvan 5 jongeren onder de 18 jaar.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Woningbranden in België eisen dus enorm veel slachtoffers. De laatste jaren valt ook een toename van het aantal branden op. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning, is het belangrijk dat geïnvesteerd wordt in voldoende rookmelders met een 10-jarige vaste batterij. 
Weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. 
Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan helpen om het aantal doden en gewonden door woningbranden te verminderen. Belangrijk is om alle risicoplaatsen te voorzien van een rookmelder, met uitzondering van locaties waar valse alarmen mogelijk zijn, zoals de keuken, de badkamer en plaatsen waar de temperatuur zakt tot 4°C of stijgt tot 38°C, bijvoorbeeld de kelder, de garage, de veranda en een onafgewerkte zolder. Op die plaatsen is uiteraard ook een risico op brand, dus moet een rookmelder in de nabijheid ervan geplaatst worden.

Oscare vzw, nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden, zet zich al jaren in, via het preventieplatform www.leefbrandveilig.be, om burgers te sensibiliseren. Helaas kunnen we dit niet alleen en hebben we de steun van iedereen nodig. Het boek ‘Brandveiligheid Thuis‘ van Tim Renders is een leidraad voor iedereen die brandveilig door het leven wil gaan.  


Meer info Peter Van Rossum – Oscare vzw 0478654403 of Tim Renders 0486697476


VTM Nieuws

Radio 2 West-Vlaanderen

Het Laatste Nieuws – krant


Maak het verschil
Maak het verschil
voor mensen met brandwonden

Previous Post