Fatale woningbranden 2024

Fatale woningbranden 2024

Nu al heel wat dodelijke slachtoffers, bij woningbranden, in België!
Hoorbare rookmelders zijn cruciaal om levens te redden!

(Voor de meest recente informatie en volledige analyse contacteer Peter Van Rossum: peter.van.rossum@oscare.be +32478654403)

Als we niet in actie schieten dan stevenen we af op een dramatisch jaar!


Plaats voldoende hoorbare rookmelders

Voldoende rookmelders plaatsen in je woning is cruciaal, maar vooral zorgen dat je rookmelders hoorbaar zijn is van levensbelang. Zo bleek in Kortenberg en Moorsel (bij Aalst) dat er werkende rookmelders aanwezig waren maar dat de bewoners niet tijdig konden ontsnappen aan de rook omdat ze het alarm niet hoorden.

Ook het belang van mensen te sensibiliseren rond de brandrisico’s die in huis aanwezig zijn is noodzakelijk. Batterijen die opladen, bijzetverwarmingen die te dicht bij brandbare materialen staan, de schoorsteen die niet gereinigd is, de pan die op het vuur staat,.. zijn slechts enkele risico’s.

“Hoe sneller je gealarmeerd wordt hoe sneller je kan reageren en tijdig buiten kan geraken. Mensen staan niet stil bij de risico’s die ze onderweg tegen kunnen komen. Een boekentas of wasmand die op de trap staat, kan al voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat je vluchtroute vrij is en dat iedereen in het gezin weet wat te doen van zodra de rookmelder in werking treed.”

Belangrijke tips

  • Verklein de kans op brand door zelf in je woning de risico’s na te gaan.
  • Voldoende hoorbare rookmelders.
  • Vluchtweg vrij van rommel.
  • Zaklamp op de slaapkamer(s).
  • Deuren sluiten onderweg naar buiten.
  • Sleutel op of in de buurt van je voordeur.
  • Buiten bel je 112
  • Ga nooit terug je brandende woning binnen.

Meer tips: www.leefbrandveilig.be


Ondersteun onze preventiedienst!

Dankzij jouw steun kunnen wij volop inzetten op preventie.
Wij gaan naar scholen, verenigingen en bedrijven, en zetten volop in op sociale media om mensen te stimuleren om brandveilig(er) te leven!

DRUK OP DE KNOP

Voor sponsoring en/of samenwerking kan je contact opnemen met onze collega Peter Van Rossum via peter.van.rossum@oscare.be of +32478654403.

Contacteer Peter Van Rossum voor meer info: peter.van.rossum@oscare.be +32478654403