Het brandt niet enkel bij de buren!

Het brandt niet enkel bij de buren!

Het brandt niet enkel bij de buren!

Afgelopen weekend ontstond er brand in de hoofdkazerne van Brandweer Zone Antwerpen op de Noorderlaan. Gelukkig werd de brand snel opgemerkt en kond brandweer (m/v) snel optreden in eigen huis. Niemand raakte gewond en de werking kwam nooit in het gedrang.

Bert Brugghemans, commandant van Brandweer Zone Antwerpen, kaart via sociale media nogmaals het belang van voldoende rookmelders aan.

Brand kan overal ontstaan niet alleen bij je buren. Zorg voor voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan. Ben je buiten bel dan de hulpdiensten via 112. Dit is de enige gouden regel om veilig en snel je woning te verlaten bij brand. aldus Bert Brugghemans.

Heb jij al rookmelders hangen?

Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning is het belangrijk om te investeren in voldoende rookmelders. Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes.

Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar.

In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Rookmelders en een geoefend vluchtplanzorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, waar hangt de sleutel, langs welke weg kan je naar buiten, …).


Wist-je-datjes over rookmelders:

  • Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN 14604.
  • Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar.
  • Plaats in elke kamer een rookmelder.
  • In de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op vals alarm. Voorzie daarom een rookmelder in de omgeving.
  • Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant.
  • Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken.
  • Hou je rookmelders stofvrij.
  • Vervang je rookmelders om de 10 jaar.