Rookmelders verplicht vanaf 1 januari 2020 in iedere woning!

Rookmelders verplicht vanaf 1 januari 2020 in iedere woning!

Vanaf 1 januari 2020 is het, in Vlaanderen, wettelijk verplicht om op elke verdieping van je huis minstens één rookmelder te hebben hangen.  Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning is het belangrijk om te investeren in voldoende rookmelders. Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. 

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, waar hangt de sleutel, langs welke weg kan je naar buiten, …).

Kinderen hebben bij brand altijd ondersteuning nodig. Laat hen dan ook nooit slapend alleen achter in de woning. Hou hier steeds rekening mee en Leef Brandveilig!

Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat kinderen niet (altijd) wakker worden van het geluid van een rookmelder. Dit komt omdat kinderen veel dieper slapen. Veel ouders zullen dit herkennen: hun kinderen slapen door een wekker, plaswekker en andere geluiden zoals een donderslag. De (groot-)ouders, babysit, peter/meter,… worden wel wakker van de rookmelders. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden in geval van brand. Je mag er niet van uitgaan dat je kinderen automatisch wakker worden. Wees hier dus op voorbereid!


Wist-je-datjes over rookmelders:

  • Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN 14604.
  • Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar.
  • Plaats in elke kamer een rookmelder.
  • In de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op vals alarm. Voorzie daarom een rookmelder in de omgeving van deze plaatsen.
  • In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.
  • Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant.
  • Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken.
  • Hou je rookmelders stofvrij.
  • Vervang je rookmelders om de 10 jaar.

Bron: LeefBrandveilig