Brandveilig verwarmen
Meer en meer mensen zoeken een ‘brandveilige’ alternatieve verwarming
Nu de elektriciteits-, mazout- en gasprijzen de hoogte inschieten gaan meer en meer gezinnen opzoek naar alternatieve verwarming. Hout- en pelletkachels zijn een goed alternatief, maar deze kunnen brandgevaar met zich meebrengen.
Schoorsteenbranden veroorzaken heel wat woningbranden. Iedereen die verwarmt met hout, kolen, pellets of stookolie kan hiermee te maken krijgen. Reinig je schoorsteen minstens 1 keer per jaar. Of laat je schoorsteen reinigen door een vakman en vraag een attest. Reinigen doe je best net voor de winter.
Dit zijn de belangrijkste oorzaken van schoorsteenbrand:
- een beschadigd of bouwtechnisch slecht rookkanaal
- het onvoldoende reinigen van de schoorsteen
- verkeerde stooktechniek
- vogelnesten of verstoppingen door oa. bladeren
Vaak staan we niet stil bij de installatie en het onderhoud van deze toestellen. Met de winter voor de deur is het belangrijk om, aan de hand van enkele tips, veilig om te gaan met het verwarmen van je woning.
De pelletkachel
- Koop de pelletkachel bij een gerenommeerd bedrijf. Laat hem installeren en controleren.
- Berg de pellets droog op. Controleer of de zakken goed dicht zijn. Dit om broei te voorkomen in de pellets.
- Zorg voor een (gekoppelde) rookmelder in de buurt van de kachel en je slaapplaats zodat je op tijd kan vluchten wanneer nodig.
- Maak de afvoerpijpen regelmatig schoon. Vervuilde afvoerpijpen kunnen erg warm worden en brand veroorzaken.
- Je kachel moet worden afgesteld op de pellets die je gebruikt. Verander dus niet zomaar van pellets.
- Is er sprake van een storing? Zet de kachel uit, maar trek nooit de stekker eruit! Dan zet je de ventilatie uit terwijl de brandende pellets warmte blijven afgeven, wat kan zorgen voor rook of koolmonoxide. Laat de kachel afkoelen en controleren voor je hem opnieuw gebruikt.
- Zorg voor regulier onderhoud, haal de aslade elke week leeg. Als er steeds veel roet voor het ruitje zit, is er sprake van onvolledige verbranding. Laat je kachel dan controleren!
- Bevestig de afvoerpijp nooit horizontaal door de muur. Wanneer de afvoerpijp wind vangt wordt de rook terug de kachel ingeslagen. Hierdoor kan rook zich snel in je huis ophopen.
- Hou kinderen en huisdieren uit de buurt.
- Hang nooit kledingstukken of handdoeken te drogen op het toestel.
- Zorg dat er geen brandbare materialen in de buurt van het toestel staan.
De open haard
- Reinig je schoorsteen minstens 1 keer per jaar. Indien de open haard deel uitmaakt van je centrale verwarming dien je dit te laten doen door een vakman. Vraag een attest.
- Reinigen doe je best voor het stookseizoen. Verwijder vogelnesten of andere verstoppingen door bladeren.
- Bij intensief stoken kan het nodig zijn om meermaals per jaar je schoorsteen te laten vegen.
- Plaats steeds een kachel met het juiste vermogen voor de kamer.
- Gebruik steeds de juiste brandstof voor je open haard.
- Stook alleen met droog, natuurlijk, onbehandeld hout. Gebruik geen geverfd hout, spaanplaat, oud papier, karton of multiplex.
- Gebruik een kachel nooit om afval te verbranden!
- Witte of kleurloze rook duidt op een goede verbranding.
- Indien je centrale verwarming op mazout hebt, ben je verplicht tot een jaarlijks onderhoud door een erkende technicus. Voor een centrale verwarming op gas moet dit tweejaarlijks gebeuren.
- Zorg voor een (gekoppelde) rookmelder in de buurt van de open haard en je slaapplaats zodat je op tijd kan vluchten wanneer nodig.
- Hou kinderen en huisdieren uit de buurt.
- Zorg dat er geen brandbare materialen in de buurt van de open haard staan.
De mazoutketel
- Indien je een centrale verwarming op mazout hebt, ben je verplicht tot een jaarlijks onderhoud door een erkende technicus.
- Zorg voor een (gekoppelde) rookmelder in de buurt van de ketel en je slaapplaats zodat je op tijd kan vluchten wanneer nodig.
- Hou kinderen en huisdieren uit de buurt.
- Hang nooit kledingstukken of handdoeken te drogen op de verwarmingselementen in je woning. Zorg er ook voor dat er geen brandbare materialen in de buurt van het toestel staan.
De gasketel
- Indien je een centrale verwarming op gas hebt, ben je verplicht om een tweejaarlijks onderhoud door een erkende technicus.
- Zorg voor een (gekoppelde) rookmelder in de buurt van de ketel en je slaapplaats zodat je op tijd kan vluchten wanneer nodig.
- Hou kinderen en huisdieren uit de buurt.
- Hang nooit kledingstukken of handdoeken te drogen op de verwarmingselementen in je woning. Zorg er ook voor dat er geen brandbare materialen in de buurt van het toestel staan.
Bijverwarming
- Gebruik geen verplaatsbare toestellen op petroleum of gas of een barbecue in huis. Deze hebben geen schoorsteen en verbruiken de zuurstof uit de kamer. Hierdoor kan er CO of koolmonoxide ontstaan. Wil je een bijverwarming gebruiken? Kies dan voor een elektrisch toestel.
- Maak geen gebruik van een stekkerdoos maar plug de stekker steeds rechtstreeks in het stopcontact.
- Hang nooit kledingstukken of handdoeken op het toestel te drogen. Zorg er ook voor dat er geen brandbare materialen in de buurt van het toestel staan.
- Zorg voor een (gekoppelde) rookmelder in de buurt van je verwarmingstoestel en je slaapplaats zodat je op tijd kan vluchten wanneer nodig.
- Reinig het toestel regelmatig door het aanwezig stof te verwijderen.
- Hou kinderen en huisdieren uit de buurt.
OPGELET!
CO of koolstofmonoxide ontstaat bij een slechte verbranding van hout, kolen, gas, mazout, pellets of petroleum. CO is een zeer gevaarlijk gas. Je kan het niet ruiken, zien, proeven of voelen. Het belang van een juiste installatie, voldoende ventilatie, tijdig gealarmeerd worden door een CO-melder en snel reageren is cruciaal. Bij twijfel verlaat je onmiddellijk je woning en bel je de hulpdiensten via 112.
Brandveilig(er) leven kan je leren
Voorkomen blijft nog steeds beter dan genezen. Preventie en brandveilig(er) leven kan je leren. Tijdens preventielessen op scholen en bedrijven en via diverse campagnes proberen we mensen te betrekken in een herkenbaar verhaal om zo hun engagement en betrokkenheid te stimuleren. Naast het vermijden van brandrisico in en om de woning, de school en het bedrijf, is het investeren in kwalitatieve rookmelders van levensbelang.
Brandveilig leven begint bij jezelf!
Met deze boodschap willen wij inzetten op preventie om iedereen bewust(er) te maken om brandveilig(er) te leven. Aan de hand van educatief materiaal, op maat van de doelgroep, kaarten wij de risico’s op brand en brandwonden aan. Je kan ook heel wat info terugvinden op www.leefbrandveilig.be.
Voor meer informatie over deze campagne kan je ons steeds contacteren via peter.van.rossum@oscare.be of op het nummer 0478/65.44.03.