De impact van post-chirurgische littekens op de levenskwaliteit van patiënten

De impact van post-chirurgische littekens op de levenskwaliteit van patiënten

Afgelopen maand schreef Jill Meirte, senior researcher bij Oscare vzw en professor aan de Universiteit van Antwerpen, een artikel voor O2 magazine, het vakblad van de NVFL Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie, “Post-chirurgische littekens en hun impact op patiënten: oproep tot een holistische benadering in de klinische praktijk”.

🔹 Het artikel benadrukt de impact van post-chirurgische littekens op de levenskwaliteit van patiënten. Chirurgische ingrepen, waaronder kankerchirurgie, kunnen soms littekens achterlaten. Deze littekens hebben vaak meer invloed dan we ons realiseren.
🔹 Het artikel benadrukt het belang van het herkennen van verschillende soorten littekens, de gerapporteerde kenmerken en klachten, evenals niet-invasieve behandel opties.
🔹 Het artikel benadrukt ook het gebruik van gestandaardiseerde vragenlijsten zoals de POSAS en DLQI om de kwaliteit van littekens en de impact ervan op het leven van de patiënt te beoordelen.
🔹 Het artikel illustreert hoe het ICF-kader kan worden gebruikt om de impact van littekens op verschillende aspecten van het functioneren te evalueren.

De sleutel tot een effectieve littekenzorg is een holistische benadering waarbij de patiënt centraal staat. We weten dat het gebruik van vragenlijsten de betrokkenheid van de patiënt verhoogt. Het helpt de unieke noden in kaart brengen en draagt bij tot patiëntgerichte klinische besluitvorming. Door te luisteren naar de unieke behoeften en doelen van de patiënt, kunnen clinici geïndividualiseerde zorgplannen ontwikkelen.

🔝 Dit artikel herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om prioriteit te geven aan littekenzorg en een patiëntgerichte aanpak.
🤝 Laten we samenwerken om de impact van littekens op het dagelijks leven van patiënten te beperken.