Rookmelderhuis krijgt een nieuwe update

Rookmelderhuis krijgt een nieuwe update

Meer branden zorgen voor nieuwe aanpak van brandpreventie!

25.439 brandinterventies in 2022 (+17,8% tegenover 2021), waarvan 11.826 woningbranden in Vlaanderen, zorgen ervoor dat preventie cruciaal geworden is. Met 77 dodelijke slachtoffers bij fatale woningbranden in 2022, en dit jaar reeds 42 dodelijke slachtoffers, is het belangrijk om brandpreventie onder de loop te nemen.

Heel wat woningbranden ontstaan in de keuken door een vergeten pan op het vuur. Maar ook nieuwe technologieën zoals een elektrische fiets, zonnepanelen en elektrische wagens zorgen voor de nood aan extra waakzaamheid.

Daarom hebben Leefbrandveilig, de preventiedienst van Oscare vzw, en Netwerk Brandweer samen de basis van een goede veiligheid herwerkt in een vernieuwde versie van het ‘Rookmelderhuis’.

Vroeger was de boodschap om geen rookmelder te hangen in de keuken en garage, omdat dit vals alarm kon veroorzaken. Maar doordat heel wat woningbranden in de keuken ontstaan en nieuwe technologieën zich vaak in de garage bevinden, is het belangrijk om ook deze ruimtes van een rookmelder te voorzien. Mits in acht houden van enkele voorwaarden kan dit perfect.

Ook de toevoeging van het blusdeken aan het ‘Rookmelderhuis’ is een meerwaarde in de strijd tegen woningbranden. Heel wat mensen hebben nog geen blusdeken in hun bezit en beseffen niet dat dit een cruciale tool is in de keuken bij een vlam in de pan. Maar ook bijzetverwarmingen en de schoorsteen zijn, zeker vanaf deze periode van het jaar, cruciaal om onder de aandacht te brengen.

Ook nieuw is het blusapparaat in de inkomhal. Wij raden aan om een 6 liter schuimblusser te voorzien. Met dit toestel kan je, indien correct gebruikt, een klein brandje snel in de kiem smoren. Heel belangrijk is de plaatsing van dit toestel. De inkomhal is de ideale locatie omdat je, als je het toestel wil gebruiken en merkt dat de vlammen al veel te groot zijn, veilig naar buiten kan gaan.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Lees alles over brandpreventie!

Vorig artikel