Eerste hulp bij vuurwerkletsels!

Eerste hulp bij vuurwerkletsels!

Laat vuurwerk over aan professionals en geniet zelf van de feestvreugde!

De meeste mensen weten niet wat ze moeten doen als iemand gewond raakt door afgestoken vuurwerk. Dat brandwonden gekoeld moeten worden met lauw kraanwater weten de meesten wel, maar wat moet je doen als iemand vuurwerk in zijn oog krijgt?

Mensen bewust maken van de risico’s van vuurwerk, maar ook leren hoe ze eerste hulp moeten verlenen.

Bij vuurwerk in het oog:

Is het oog nog intact en de pupil rond? Dan moet het buskruit eruit. Dat doe je door het onderste ooglid zachtjes naar beneden te trekken, terwijl het slachtoffer omhoog kijkt. Spoel het oog dan met druppeltjes water. Neem daarna contact op met de huisarts.

Is het oog niet intact of de pupil bebloed? Bel dan 112.

Bij afgerukte vingers of handen:

Bel direct 112. Wikkel de afgerukte hand of vinger in een steriel compres, stop alles in een droge plastic zak en leg die zak in een bak met ijskoud water. Oefen druk uit op de wond. Geef de zak mee aan de ambulance, misschien is er dan een mogelijkheid dat het ledemaat er in het ziekenhuis weer aan kan worden gezet.

Bij brandwonden:

Koel de brandwond met lauw water, zeker 10 tot 20 minuten. Kleding die niet aan de wond plakt, moet weggehaald worden, en de wond moet afgedekt met niet-klevend verband.

En pas op: sterretjes zijn ook vuurwerk. De vuurdeeltjes kunnen als speldenprikjes voelen, maar het vuur kan wel 1100 graden heet worden. Pas op met synthetische kleding en pak nooit een uitgebrand sterretje in het midden vast.


Oscare zet zich dagdagelijks in voor mensen met brandwonden en littekens. Samen met jouw steun kunnen we de strijd tegen brandwonden verderzetten.

Steun jij onze campagne?

Gebruik je verstand of verlies een hand!


Reeds ingezamelde bedrag: € 0,00

Download officieel campagnebeeld

  


Meer info ivm deze campagne? Contacteer Peter Van Rossum +32 (0)478 65 44 03


Meer info kan je terugvinden op www.leefbrandveilig.be