Stad Leuven sensibiliseert over brandveiligheid in woningen
Stad Leuven sensibiliseert Leuvenaars dit najaar over brandveiligheid in woningen. Hiertoe organiseert ze elf infosessies in verschillende buurtcentra en lokale dienstencentra. Deelnemers ontvangen een gratis blusdeken en/of rookmelders. Ze kunnen in bepaalde gevallen ook beroep doen op een preventieadviseur om de rookmelders te plaatsen. Met dit initiatief wil de stad ervoor zorgen dat woningen in Leuven maximaal in orde zijn op het vlak van brandveiligheid.
“Een brandveilig huis kan levens redden”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven. “Binnen het Leuvens woonbeleid besteden we daarom veel aandacht aan een hoge woningkwaliteit en een goede brandveiligheid van woningen. Samen met Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant willen we met deze campagne zoveel mogelijk Leuvenaars informeren en sensibiliseren.”
Je kan alvast heel wat tips terugvinden op www.leefbrandveilig.be.
Woningbranden eisen in België heel wat slachtoffers en zorgen voor heel wat leed. De voorbije drie jaar waren er in Leuven 151 woningbranden. “Op drie minuten tijd verspreidt een brand zich in een woning. Je hebt slechts drie minuten de tijd om jezelf en je familie in veiligheid te brengen. Daarom is het belangrijk om het risico op een woningbrand te vermijden. Om te weten hoe je dat best doet, organiseert de stad dit najaar elf infosessies. Je verneemt er onder meer hoe je een blusdeken gebruikt, waar je best een rookmelder hangt en wat je best doet als er brand uitbreekt”, vertelt schepen van wonen Lies Corneillie. “Deelnemers krijgen na afloop van de infosessie een gratis blusdeken en/of één of meerdere gratis rookmelders indien hun woning nog niet is uitgerust met voldoende rookmelders. Zo willen we de brandveiligheid van woningen in onze stad verhogen.”
De infosessies zijn vooral gericht op het geven van informatie over de wettelijke verplichtingen en praktische tips en het geven van plaatsingsadvies. De stad werkt hiervoor samen met de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant en Oscare vzw, nazorg- en onderzoekscentrum voor mensen met brandwonden. Een overzicht van de verschillende sessies vind je op leuven.be/brandveiligheid. De eerste infosessie vond al plaats op 3 oktober. Deelname is gratis, maar inschrijven is gewenst: leuven.be/brandveiligheid.
Gratis huisbezoek
Daarnaast kun je bij de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant terecht voor een gratis en vrijblijvend huisbezoek. Een brandpreventieadviseur, een speciaal opgeleide brandweerman of -vrouw, voert een controle uit in en rond je woning en geeft tips om je woning brandveiligheid te maken. Je kan zo’n huisbezoek aanvragen op oost-vlaams-brabant.hulpverleningszone.be/pagina/brandveilig-leven.
Woningkwaliteit en brandveiligheid
Woningkwaliteit en brandveiligheid gaan hand in hand. Woningcontroleurs van de stad kijken bij een woningonderzoek dan ook steevast na of er voldoende rookmelders aanwezig zijn. Voor panden met studio’s of kamers moet er bovendien een positief brandweerverslag zijn vooraleer de stad een conformiteitsattest uitreikt. De woningcontroleurs van de stad hebben bovendien allemaal een basisopleiding gevolgd aan de Brandweerschool en zijn aangewezen als brandtoezichter.