100% polyester shirt veroorzaakt brandwonden

100% polyester shirt veroorzaakt brandwonden

Wat een onschuldig dagje speelplezier leek, eindigde in een vervelende situatie voor een moeder uit Overijssel. Ze wil andere ouders waarschuwen voor de combinatie van een 100% polyester truitje met de felle zon, warmte en water.

Het kind genoot van een heerlijk dagje spelen, gekleed in een luchtig voetbal truitje. Maar tot zijn moeders schrik resulteerde dit in 1e en 2e graads brandwonden. De moeder smeerde de aan de zon blootgestelde huid van haar kind nochtans zorgvuldig in. Maar dit bleek niet voldoende bescherming te bieden.

Geen enkele ouder verwacht dat het dragen van een 100% polyester shirt dergelijke verwondingen kan veroorzaken!

“Het is een gegeven waar veel mensen niet bij stilstaan: zonnestralen kunnen ook door kleding heen de huid bereiken. Het insmeren van de huid is absoluut belangrijk, maar bij zeer warme temperaturen en een felle zon is het raadzaam de schaduw op te zoeken.” zo benadrukt Peter Van Rossum, brand- en brandwondenpreventie bij Oscare vzw – LeefBrandveilig.

Een 100% polyester shirt kan – bij blootstelling aan hete temperaturen, felle zon en water – verschillende effecten hebben op de huid. Ten eerste laat het materiaal de huid minder goed ademen, wat kan resulteren in hitte-uitslag en oververhitting. Daarnaast kan de combinatie van polyester en zonlicht leiden tot onverwachte huidirritaties, roodheid, allergische reacties en zelfs brandwonden zoals het geval was bij deze jongen.

Enkele mogelijke effecten:

  • Hitte-uitslag
    Polyester laat de huid minder goed ademen, waardoor warmte en vocht vastgehouden worden. Bij blootstelling aan hete temperaturen kan dit leiden tot hitte-uitslag, ook wel bekend als warmtebultjes. Deze uitslag ontstaat doordat zweetklieren verstopt raken en kan jeuk en irritatie veroorzaken.
  • Oververhitting
    Polyester is niet zo ademend als natuurlijke vezels zoals katoen. In combinatie met hete temperaturen kan het dragen van een 100% polyester shirt de lichaamswarmte minder goed afvoeren, waardoor je lichaamstemperatuur kan stijgen. Dit kan leiden tot oververhitting, uitputting en zelfs een zonnesteek als je niet voldoende afkoelt en hydrateert.
  • Huidirritatie
    Sommige mensen kunnen een gevoelige reactie hebben op polyester en andere synthetische materialen. Dit kan leiden tot huidirritatie, roodheid, jeuk en zelfs allergische reacties. Het dragen van een 100% polyester shirt kan de kans op dergelijke reacties vergroten. Vooral bij langdurige blootstelling aan zweet, zon en water.
  • Brandwonden
    Langdurige blootstelling aan de zon in combinatie met het dragen van een 100% polyester shirt kan brandwonden veroorzaken. Hoewel polyester op zichzelf niet brandbaar is, kan het materiaal de huid minder bescherming bieden tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Hierdoor kan de huid gemakkelijker verbranden.

Het is essentieel om comfortabele kleding te dragen die goed ademt en vocht absorbeert tijdens warme zomerdagen. Natuurlijke vezels zoals katoen worden vaak aanbevolen omdat ze beter ademen en de huid koeler houden. Bewustwording van de mogelijke risico’s van 100% polyester shirts en andere synthetische materialen is cruciaal om onaangename incidenten zoals deze te voorkomen.

Enkele zonnetips:

  • Smeer je rijkelijk en regelmatig in met waterbestendige zonnecrème, 20 à 30 minuten voordat je gaat zonnen.
  • Vermijd de zon op de heetste uren van de dag (tussen 11.00 en 15.00 uur).
  • Draag beschermende kleding, een zonnebril en een zonnehoedje.
  • Drink voldoende water (1,5 tot 2 liter per dag).
  • Meer tips op www.slimzonnen.be

Wat als je toch door de zon verbrand bent?

  • Neem een koele douche bij lichte zonnebrand.
  • Smeer je enkele keren per dag in met een hydraterende crème.
  • Bij ernstige zonnebrand: contacteer je de huisarts.
  • Bij extreme zonnebrand: contacteer je de hulpdiensten.

Jeuk door zonnebrand kan erg vervelend zijn.
Hieronder enkele tips die kunnen helpen om de jeuk te verlichten:

  • Koelen
    Breng een koud kompres of een koud, vochtig washandje aan op het verbrande gebied. Dit kan de jeuk verminderen en ook verlichting bieden.
  • Hydratatie
    Breng een vochtinbrengende crème aan op de verbrande huid om het vochtgehalte te herstellen. Kies een product dat aloë vera bevat, omdat dit kan helpen om de huid te kalmeren.
  • Blijf gehydrateerd
    Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Zonnebrand kan de huid uitdrogen en de jeuk verergeren.
  • Vermijd krabben
    Hoewel het verleidelijk kan zijn om te krabben, moet je proberen dit te vermijden. Krabben kan de huid verder beschadigen en infecties veroorzaken
  • Pijnstillers
    Pijnstillers zoals ibuprofen kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen, wat op zijn beurt de jeuk kan verminderen. Vraag altijd raad aan je arts of apotheker.

Als de jeuk aanhoudt, ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam een arts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.

“Door bewust te zijn van deze risico’s en passende voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kinderen veilig kunnen genieten van de zomerse activiteiten. Dit is ook een belangrijke tip voor jeugdbewegingen die binnenkort op kamp vertrekken.”

Ondersteun onze preventiedienst!

Dankzij jouw steun kunnen wij volop inzetten op preventie.
Wij gaan naar scholen, verenigingen en bedrijven, en zetten volop in op sociale media om mensen te stimuleren om brandveilig(er) te leven!

DRUK OP DE KNOP

Voor sponsoring en/of samenwerking kan je contact opnemen met onze collega Peter Van Rossum via peter.van.rossum@oscare.be of +32478654403.

De moeder uit Overijssel benadrukt het belang van het delen van deze ervaring, zodat andere ouders zich bewust worden van de verborgen risico’s. Ze hoopt dat haar waarschuwing zal helpen om soortgelijke incidenten te voorkomen en kinderen veilig te houden tijdens hun speelplezier onder de zomerzon.

Het is raadzaam om steeds beschermende maatregelen te nemen. Zoals het dragen van zonwerende kleding met een hoge UPF-factor*, het zoeken naar schaduwrijke plaatsen en het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème op onbedekte delen van de huid.

*Kleding met een hoge UPF-factor (Ultraviolet Protection Factor) is speciaal ontworpen om de huid te beschermen tegen schadelijke ultraviolette (UV) straling van de zon. UPF is een maatstaf die aangeeft hoe effectief een kledingstuk de UV-stralen blokkeert.