Brandgevaar door kaarsen

Brandgevaar door kaarsen

De afgelopen dagen werden we opnieuw geconfronteerd met de gevaren van kaarsen en andere brand gerelateerde incidenten in huiselijke sferen. Zo ontstonden er afgelopen week in Linter (Vlaams-Brabant) en Selles (Namen) twee woningbranden, beide door een omgevallen kaars.

“Gelukkig was er enkel materiële schade en geen gewonden. Maar de gevolgen kunnen veel erger zijn. In de laatste helft van dit jaar zijn er al minstens 9 woningbranden ontstaan door kaarsen. Met minstens 4 gewonden en potentieel 6 dodelijke slachtoffers in Huy, blijkt dat sfeervol kaarslicht een zeer groot gevaar kan vormen.” 

Terwijl we ons voorbereiden op gezellige eindejaarsfeesten, willen we iedereen eraan herinneren dat brandveiligheid topprioriteit moet zijn. Het voorkomen van brandwonden en brandincidenten begint met bewustzijn en preventieve maatregelen.

“In veel gevallen gaan brandwonden en brandincidenten tijdens de feestdagen gepaard met onoplettendheid. Deze incidenten zijn vaak te voorkomen door enkele eenvoudige maatregelen te nemen. Door je aan deze regels te houden, zorg je ervoor dat je het eindejaar zonder brand en brandwonden doorkomt.”

Tips om brand en brandwonden door kaarsen te voorkomen:

Onze beste tip is om LED-kaarsen te gebruiken. Maar omdat sommige mensen zich graag aan traditie houden en echte kaarsen veel gezelliger vinden, zetten we hieronder enkele belangrijke tips op een rijtje.

  • Laat kaarsen, wierookstokjes en oliebranders nooit onbeheerd achter.
  • Doof kaarsen, wierookstokjes een oliebranders als je je woning verlaat en voor je naar bed gaat.
  • Plaats ze in hittebestendige houders op een stabiele ondergrond.
  • Hou kaarsen uit de buurt van brandbare materialen.
  • Hou kaarsen buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
  • Pas op met brandbare versiering in de buurt van kaarsen, deze kan snel vuur vatten.