Fotoproject van Marijke ’t Kindt

Fotoproject van Marijke ’t Kindt

Marijke ’t Kindt koos Oscare als onderwerp voor haar eindwerk fotografie.

De opdracht van het eindwerk was ‘Maak een documentaire over een plek’, en die plek mocht vrij ingevuld worden. Marijke koos voor Oscare vzw. Ze fotografeerde bij Oscare op locatie 7 mensen met littekens en vertaalt de aangrijpende verhalen naar beeld.

VERKEERSONGEVAL

Vera verloor haar onderbeen na een tragisch verkeersongeval. Ze haalt de kracht om door te zetten uit de verbondenheid met lotgenoten en het delen van verhalen. Ook vindt ze moed en voldoening in haar vrijwilligerswerk. Een innemende persoonlijkheid met het hart op de juiste plaats.

MEDISCHE COMPLICATIE

Frank kreeg na een griepprik ernstige complicaties. Er werd necrotiserende fasciitis vastgesteld, een vleesetende bacterie. Ondanks het zware traject en de vele operaties gebruikt hij zijn persoonlijke ervaring om anderen te helpen. Frank is vrijwilliger bij de Vereniging van Mensen met Brandwonden en haalt moed bij lotgenoten. Zijn verhaal getuigt van moed en veerkracht. Een altruïstische, integere en warme persoonlijkheid. 

BARBECUE

Guy wou zijn schoonvader behoeden tijdens een familiefeest, maar werd zelf slachtoffer van een barbecuebrand in 2013. De eerste 8 maanden waren het zwaarst. Intussen heeft hij zijn leven aangepast, is hij getrouwd, en heeft hij vast werk gevonden bij Oscare. Een goedlachse persoonlijkheid met een grote portie doorzettingsvermogen.

HOOGSPANNINGSCABINE

14 jaar geleden was Kurt slachtoffer van een ontplofte hoogspanningscabine in de Zara op de Meir. Door het arbeidsongeval raakte hij voor 55% in 3de graad verbrand over het lichaam. Ondanks de vele correcties die hij moest ondergaan is hij vastberaden om een actief leven te blijven leiden. Hij engageert zich als fietsbegeleider waarbij hij anderen inspireert en ondersteunt. Een sportieve, sympathieke en vastberaden man. 

AUTOBRAND

In januari 2006 overleefde Luk een hevige autobrand. De eerste 4,5 maand verbleef hij in een steriele kamer, waar kranten geweerd werden en bezoek enkel in chirurgenpak binnen mocht. Luk heeft zijn trauma leren aanvaarden door te praten. Hij heeft de negatieve ervaringen omgezet in positieve en waardevolle connecties. Hij doet vrijwilligerswerk voor Oscare en organiseert al 14 jaar mee het nationale brandwondenkamp op logistiek vlak. Een indrukwekkende getuigenis van veerkracht van een bijzondere man.

ZUURAANVAL

 5 jaar geleden liep Ragna brandwonden op ten gevolge van een zuuraanval door haar ex. De helse pijnen die ze op die moment doorstond zijn niet te beschrijven. Het is bewonderenswaardig hoe ze de kracht vond om, ondanks de helse pijnen en de lange medische lijdensweg, door te zetten. Ze moest terugvallen op de steun en zorg van haar ouders die meer dan terecht trots zijn op wie ze nu geworden is. Samen met haar dochter en hond een levenslustige en mooie vrouw. 

HUISBRAND

Johan werd in ’98 geconfronteerd met een huisbrand. Door deze ingrijpende gebeurtenis heeft hij een bijzondere mentale kracht ontwikkeld. Hij is anders beginnen nadenken: een probleem is geen probleem. Hij is zeer sociaal, geeft vertrouwen en luistert naar andermans verhalen. Iedereen is welkom bij Johan en Sandra. Een fantastisch mooi gezin die samen de onvoorspelbaarheid van het leven aangewend hebben om er sterker uit te komen. 


WIE IS MARIIJKE ‘T KINDT?

Mijn carrière startte ik 25 jaar geleden in de bouw als financieel directeur. Vijf jaar geleden heb ik bewust gekozen om meer tijd te reserveren voor het gezin en mij verder toe te leggen op mijn passie voor fotografie.  Ik hou ervan om verhalen en beelden te verbinden, om te ontroeren en te inspireren.

fotografe Marijke ’t Kindt

Omschrijf de opdracht.
De opdracht was: “Maak een documentaire over een plek”. De plek mocht vrij ingevuld worden. Technisch werden we beperkt door het gebruik van een bepaalde vaste lens.  Ik maakte een spindiagram en daaruit ontstonden veel ideeën.

Waarom koos je voor Oscare?
Omdat ik het ‘zorgen voor’ van Oscare een warm hart toedraag, koos ik voor deze locatie. Ook ligt dit project me nauw aan het hart als sociale fotograaf.

Gedurende het project heb ik niet alleen Oscare als organisatie beter leren kennen, maar ook de collega’s die er dagelijks met toewijding werken. Vanaf het eerste moment voelde ik me welkom en dat gevoel is gebleven doorheen het traject. Het was een waardevolle ervaring waarbij ik inzicht kreeg in de activiteiten van Oscare en hun unieke aanpak. Het centraal stellen van de patiënt is duidelijk voelbaar en wordt weerspiegeld in de oprechte waardering die de patiënten hebben voor Oscare.

Hoe verliepen de contacten met de modellen/patiënten?
Vanaf het begin was voor mij respect en het afbakenen van grenzen een absolute voorwaarde om een veilig gevoel aan de patiënten te bezorgen. 

De veerkracht van deze patiënten heeft me geraakt. Ik ben oprecht geïnteresseerd in de verhalen van iedereen. Ik apprecieer enorm de betrokkenheid van iedereen, de openheid om hun verhaal te delen, het vertrouwen in mij en de moed om zich kwetsbaar op te stellen. 

Was de ervaring wat je je had voorgesteld? 
Ik ben begonnen aan het project met een wit blad. Het initiële concept was om portretten te maken. Uiteindelijk is het een drieluik geworden met enerzijds een portret, anderzijds het verhaal van de patiënt en als laatste de wonde subtiel in beeld gebracht. De portretten heb ik allen op dezelfde manier vastgelegd. Hiervoor liet ik me inspireren door Rineke Dijkstra. 

Ben je tevreden met het resultaat?
Ik ben absoluut tevreden over het resultaat. De jury gaf aan dat er veel ‘rijkdom’ op tafel lag. Dit is een compliment die ik enorm koester. Het is ook een bevestiging van de inspanning van elkeen die meegewerkt heeft aan dit project. 

Wat is je bijgebleven tijdens deze opdracht en wat neem je mee?
De veerkracht van deze patiënten heeft me ongelooflijk verrast. 
Het verhaal dat ik wil vertellen is er een van kwetsbaarheid, maar ook van hoop. Alle patiënten hebben leren omgaan met hun gewijzigd leven en de onvoorspelbaarheid van het leven aangewend om er sterker uit te komen. Ik ben dankbaar dat ik iedereen heb mogen leren kennen.