Oscare als expertisecentrum

Onder nazorg verstaan we elke vorm van zorg waaraan een patiënt behoefte heeft eens hij/zij het ziekenhuis heeft verlaten. Die nazorg omvat verschillende domeinen, van psychische en psychosociale begeleiding tot juridische ondersteuning. Oscare voorziet het ganse pakket aan kwaliteitsvolle en betaalbare nazorg, in een huiselijke omgeving, onder één dak.


Onze artsen zorgden in 2021, met de ondersteuning van verpleegkundigen, voor de nabehandeling en opvolging van 1117 patiënten.
(819 volwassen patiënten en 298 kinderen).

De kost van het wondzorgmateriaal werd volledig gedragen door Oscare.


Met 66% vormen patiënten uit de leeftijdscategorie 19-65 jaar de grootste groep. 27% van onze patiënten zijn kinderen en jongeren tot 18 jaar, 7% van onze patiënten zijn senioren.

Tegenover vorig jaar liepen 5% meer jongeren brandwonden op. Mogelijk is dit gerelateerd aan de pandemie. Jongeren bleven vaker alleen thuis terwijl de ouders uit huis moesten werken.


Armen (18%), benen (25%), handen (22%) en romp (14%) worden het vaakst getroffen. 9% van de brandwonden situeerden zich aan de voeten. Hoofd (8%) en hals (4%) werden het minst vaak getroffen.

  • Bij kinderen tot 18 jaar werden benen (22%), romp (19%) en armen (17%) het vaakst getroffen. 
  • Bij volwassenen tot 65 jaar zagen we vooral verwondingen aan benen (27%), handen (22%) en armen (19%)
  • Bij senioren werden handen (34%) en romp (19%) het vaakst getroffen.

Met 31% bleven hete vloeistoffen ook in 2021 de grootste oorzaak van brandwonden.

Contactverbranding en vlamverbranding namen beide 16% van het totaal in. Verbranding door chemische stoffen was de oorzaak bij 7% van de wonden.

  • Bij kinderen tot 18 jaar is hete vloeistof (54%) de helft van de oorzaken van brandwonden. 
  • Bij volwassenen tot 65 jaar gaat dit over 23% brandwonden door hete vloeistoffen en 27% wonden van andere oorsprong.
  • Bij senioren is 29% van de oorzaken hete vloeistoffen.

144 patiënten (19,5% van onze patiënten tussen 19-65 jaar) liepen hun brandwonden op tijdens een arbeidsongeval. 84% van de brandwonden door arbeidsongeval werden opgelopen door mannen, 16% door vrouwen.


Kinesitherapie speelt een centrale én cruciale rol in het genezingsproces van brandwonden en littekens.

Onze kinesitherapeuten behandelden 85 unieke patiënten met een totaal van 3138 behandelingen.

Naast de traditionele littekentherapie past ons gespecialiseerd team van kinesitherapeuten ook de nieuwste en meest innoverende technieken toe.

In 2021 werden 43 patiënten in 101 sessies behandeld met needling.


Tijdens de vaak zware revalidatie zorgt emotionele en psychologische begeleiding voor een extra steuntje in de rug. Onze psychologen bieden een individuele aanpak en spelen in op de specifieke noden van de patiënt en zijn/haar omgeving.
Oscare draagt alle kosten voor de steun die niet door het RIZIV worden vergoed.

In 2021 kwamen 11 mannen en 5 vrouwen op gesprek bij onze psycholoog.


Naast psychologische begeleiding organiseert Oscare eveneens een vertical follow-up (VFU) voor brandwondenpatiënten tot 18 jaar. Kinderen en jongeren, met brandwonden van minstens 2 jaar oud, worden zowel psychologisch als medisch opgevolgd tot ze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Oscare draagt de totale kosten voor deze follow-up.

In 2021 begeleidden we 96 kinderen met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar.


Drukkledij

De golden standard voor alle brandwondenpatiënten is een behandeling van drukkledij gecombineerd met siliconentherapie. Op maat gemaakte drukkledij voorkomt woekering van nieuwe huidcellen én beperkt de aangroei van littekenweefsel. De combinatie van vocht, druk en zuurstofarmoede heeft ook een gunstig effect op bestaande littekens.

Lees meer >Dankzij jouw steun zorgen wij voor nazorg!

Dankzij de steun van onze donateurs kunnen we, ook in deze moeilijke periode, de beste nazorg blijven bieden aan onze patiënten en hun familie.

Maak het verschil
Maak het verschil
voor mensen met brandwonden