Wetenschappelijk onderzoek

Studies

Ook in 2021 hebben onze onderzoeksprogramma’s geleden onder de COVID-19 maatregelen. Niet-dringende ingrepen moesten meerdere malen uitgesteld worden in de klinieken, waardoor de instroom van patiënten voor de Microcurrent-studie gehinderd werd. De studie naar factoren die postoperatieve hypertrofische littekenvorming met behulp van een digitaal biopsychosociaal zorgpad kunnen voorspellen, werd opgestart. En momenteel worden daarvoor nog steeds patiënten geïncludeerd.

Het mooiste nieuws voor ons research-team kwam echter op het einde van het jaar. Het verzekeringscomité van het RIZIV keurde een driejarige studie goed waarin de klinische- en gezondheids-economische effecten van verschillende nazorg modellen ter behandeling van brandwonden zullen onderzocht worden. Dit onderzoek zal dan leiden tot adviezen rond de organisatie en financiering van de brandwonden-nazorg. Een mooi kerstcadeau voorwaar.


Congressen

Oscare nam dit jaar deel aan 3 internationale virtuele congressen, waaronder als co-organisator voor SCARS2021. Op deze congressen werden 16 presentaties gegeven door onze medewerkers.


Board members

3 mensen van het onderzoeksteam zetelden ook afgelopen jaar in de Raad van Bestuur van 3 gerenommeerde internationale organisaties. Koen Maertens is voorzitter van het Preventie-comité van de European Burns Association. Jill Meirte is lid van het PAM-comité van dezelfde organisatie en Peter Moortgat is lid van de Executive Board van de Global Scar Society en de European Tissue Repair Society.


Artikels

Dit jaar (en op het einde van vorig jaar) werden er 4 artikels van ons team in samenwerking met andere teams gepubliceerd in een peer reviewed tijdschrift.

Can the CutiScan CS 100® measure anisotropy and viscoelasticity in scar tissue after mastectomy? A reliability and validity study.

Anthonissen M, Van den Kerckhove E, Moortgat P, Geraerts I, Devoogdt N, De Vrieze T, De Groef A.

Skin Res Technol. 2021 Nov 9. doi: 10.1111/srt.13120.

Status of adult inpatient burn rehabilitation in Europe: Are we neglecting metabolic outcomes?

Schieffelers DR, van Breda E, Gebruers N, Meirte J, Van Daele U.Burns Trauma. 2021 Mar 1;9:tkaa039. doi: 10.1093/burnst/tkaa039.

Seeding the value based health care and standardised measurement of quality of life after burn debate.

Edgar DW, Van Daele U, Spronk I, van Baar M, van Loey N, Wood FM, Kazis LB, Meirte J.Burns. 2020 Nov;46(7):1721-1723. doi: 10.1016/j.burns.2020.05.024.

Physical Management of Scar Tissue: A Systematic Review and Meta-Analysis.

Deflorin C, Hohenauer E, Stoop R, van Daele U, Clijsen R, Taeymans J.J Altern Complement Med. 2020 Oct;26(10):854-865. doi: 10.1089/acm.2020.0109.


Word sponsor van baanbrekend onderzoek!

Met jouw steun maken onze onderzoekers het verschil voor brandwondenpatiënten.
Met nieuwe innovatieve technieken die het genezingsproces gunstig beïnvloeden.

Maak het verschil
Maak het verschil
voor mensen met brandwonden