Preventie

Groepsaankoop rookmelders

Sinds 2019 stapten 16 gemeenten mee in ons verhaal ‘Samen naar een brandveilige gemeente’.  Via een systeem van consignatie kunnen zij hun inwoners kwalitatieve rookmelders aanbieden aan een gunstige prijs.

4 gemeenten verlengden hun deelname aan ons verhaal.


Samenwerken werkt

Samen met onze partners blijven we onze brandveilige boodschap in een herkenbare huisstijl brengen.

In 2021 vielen er 50 dodelijke slachtoffers bij fatale woningbranden.
Het aantal woningbranden, zeker deze met dodelijke afloop, moet omlaag! 

Dank aan onze partners die in 2021 mee campagne voerden:
HVZ Oost Vlaams-Brabant, HVZ Zuid-Oost, HVZ Meetjesland, HVZ Rivierenland, HBZ, Vlaams-Brabant West, HVZ Taxandria, Brandweer West-Vlaanderen, vzw BIN Kenniscentrum, HVZ Noord-Limburg, HVZ Oost en Brandweer Zone Rand.


Fire Escape Room – Preventielessen

Via preventielessen en infosessies brengen we onze brandveilige boodschap aan een divers publiek. Met onze mobiele Fire Escape Room brengen we deze boodschap in een interactief, sensibiliserend spelformaat. Via brandpreventie gerelateerde vragen ontdek je in groep de brandgevaarlijke objecten en situaties in je woning en leer je wat te doen bij brand. 

Onze boodschap naar een brandveiliger leven werd zowel in scholen en jeugdbewegingen, in bedrijven en gemeenten, als bij senioren verkondigd.


Preventiecampagnes

Brandjes blussen
Brandveilig leven kan je leren!

Het Reuzenhuis van de Gezinsbond

Het belang van (brand)veiligheid voor kinderen thuis is enorm belangrijk. 

Ouders staan niet altijd stil bij de gevaren die schuilen in en om de woning. Om dit aan te kaarten heeft de Gezinsbond het Reuzenhuis ontworpen. Stap in de schoenen van je peuter van 4 en ga op onderzoek.

Als educatieve partner van dit project namen wij het deel brand en brandwonden voor onze rekening.
Jaarlijks komen er zo’n 250 tot 300 kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar terecht in ons nazorgcentrum. Veel van de opgelopen brandwonden kunnen makkelijk voorkomen worden door je dagelijks gedrag aan te passen.

Aan de hand van een quiz in het Reuzenhuis, op maat gemaakte infosessies en via onze mobiele Fire Escape Room bereikten we meer dan 12000 bezoekers. 

In 2022 kan je het Reuzenhuis, en dus ook Oscare, terugvinden in Antwerpen, Genk en Leuven (2023).
Samen naar meer brandveiligheid en minder brandwonden.


Word jij onze held?

Dankzij 8 Helden van het Kinderbrandwondenfonds! kunnen wij steun bieden aan kinderen met brandwonden.

Helden van het Kinderbrandwondenfonds
HELDEN VAN KINDEREN MET BRANDWONDEN

Het Kinderbrandwondenfonds van Oscare vzw zet zich sinds 2012 dagelijks in voor kinderen met brandwonden. Word vanaf vandaag de held van deze kinderen en steun met een maandelijkse donatie van 5 euro. Die kleine, structurele giften maken voor onze vzw echt een immens verschil.

Brandwonden bij kinderen
Geef om kinderen met brandwonden

Heel wat kinderen lopen brandwonden op door hete vloeistoffen. De pan die op het vuur staat, een tas koffie aan de rand van de tafel of het veel te warme bad zijn enkele van de vele oorzaken.
Ernstige brandwonden. Ze houden een kind weken, soms maanden in het ziekenhuis. Om het daarna voor het leven te tekenen. Met talloze operaties, pijnlijke verbandwisselingen en een ander uiterlijk tot gevolg.
Wij doen er alles aan om brandwonden bij kinderen te voorkomen. Maar als het toch mis gaat, zijn we er voor hen. Met de best mogelijke brandwondenzorg, nazorg en lotgenotencontact.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow