1 op 2 gemeenten in Vlaanderen laat nog steeds vuurwerk toe op oudejaar!

1 op 2 gemeenten in Vlaanderen laat nog steeds vuurwerk toe op oudejaar!

Bekijk de cijfers van 2023

1 op 2 gemeenten in Vlaanderen laat nog steeds vuurwerk toe op oudejaar!

Jaarlijks raken mensen verbrand, raken dieren in paniek, en ontstaan er woningbranden door vuurwerk. Toch is 1 op 2 gemeenten in Vlaanderen zich nog steeds niet bewust van de gevaren.

Zo mag je in West-Vlaanderen in 78,13% van de gemeenten, al dan niet met toestemming van de burgemeester, vuurwerk afschieten. In Vlaams-Brabant is dit slechts 38,46% maar daar heeft de luchthaven een groot aandeel in. 1 op 2 is niet enkel van toepassing in dorpen en gemeenten in Vlaanderen, ook onze dicht bevolkte kleinere steden laten nog steeds vuurwerk toe.
In de Vlaamse hoofdsteden Antwerpen, Hasselt, Leuven, Brugge en Gent geldt in principe een algemeen vuurwerkverbod, maar tijdens oudejaar mag je in Gent, Hasselt en Brugge toch zonder vergunning vuurwerk afschieten.

PROVINCIEJANEEN
ANTWERPEN56,52%43,48%
LIMBURG61,90%38,10%
OOST-VLAANDEREN55,93%44,07%
VLAAMS-BRABANT38,46%61,54%
WEST-VLAANDEREN78,13%21,88%
Eindtotaal57,86%42,14%

Ministern Ben Weyts probeerde in 2019 ,via het Vuurwerkdecreet, een vuurwerkverbod af te dwingen. Dit werd, jammer genoeg met succes, juridisch aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. 


Vuurwerk is niet zonder gevaar!

Oscare vzw raadt, als nazorg- en onderzoekscentrum voor patiënten met brandwonden en littekens, het zelf afsteken van vuurwerk ten strengste af. Dieren worden gek van de knallen en het lawaai, maar ook de kans dat je zelf gewond raakt is zeer reëel. Brandwonden in de hals, vuurwerk dat in je hand ontploft, je ogen en/of oren die beschadigd raken zijn maar enkele voorbeelden van mogelijk menselijk leed. Een vuurpijl die op een woning belandt kan enorme schade aanrichten. Omdat de locatie vanwaar de pijl werd afgeschoten moeilijk te traceren is resulteert dit vaak in een klacht tegen onbekende.

Gelukkig blijven zware brandwonden door vuurwerk in Vlaanderen beperkt. Als we kijken bij onze Noorderburen, waar vuurwerk veel makkelijker te verkrijgen is, zien we veel meer gewonden.

Wij vragen niet alleen een totaalverbod op afsteken van vuurwerk door particulieren, maar ook een verbod op de verkoop van vuurwerk. Zonder een duidelijk verbod voor heel Vlaanderen blijft het zelf vuurwerk afschieten, met oudejaar en tijdens voetbalwedstrijden, bestaan.



Vraag je gepersonaliseerde visual aan

Is vuurwerk in jouw gemeente ook verboden?
Vraag je gratis visual aan via peter.van.rossum@oscare.be en help mee de positieve boodschap te verspreiden.

Deze gemeenten doen alvast mee


Gebruik je verstand en blijf van vuurwerk af!

Er zijn altijd mensen die de regel aan hun laars lappen en gewoon vuurwerk blijven afsteken. De meeste mensen weten niet eens wat te doen als door afgestoken vuurwerk gewonden vallen. Dat brandwonden gekoeld moeten worden met lauw kraanwater weten de meesten wel, maar wat moet je doen als iemand vuurwerk in zijn oog krijgt?

Wees voorbereid en lees onze tips:

Bij vuurwerk in het oog:

Is het oog nog intact en de pupil rond?
Dan moet het buskruit eruit. Dat doe je door het onderste ooglid zachtjes naar beneden te trekken, terwijl het slachtoffer omhoog kijkt. Spoel het oog met druppeltjes water. Neem daarna contact op met de huisarts.

Is het oog niet intact of de pupil bebloed? Bel onmiddellijk 112.

Bij afgerukte vingers of handen:

Bel onmiddellijk 112.
Wikkel de afgerukte hand of vinger in een steriel compres, stop alles in een droge plastic zak en leg die zak in een bak met ijskoud water. Oefen druk uit op de wond. Geef de zak mee aan de ambulance, misschien is het nog mogelijk het ledemaat in het ziekenhuis terug aan te hechten

Bij brandwonden:

Koel de brandwond met lauw water, zeker 10 tot 20 minuten. Verwijder kleding die niet aan de wond plakt, en dek de wond af met niet-klevend verband. Lees meer >

Let op! sterretjes zijn ook vuurwerk.

De vuurdeeltjes voelen misschien als speldenprikjes, maar het vuur kan wel 1100 graden heet worden. Pas op met synthetische kleding en pak nooit een uitgebrand sterretje in het midden vast. Lees meer >

Steun Oscare in de strijd tegen brandwonden: